fbpx
/

Ilda Humić za Kidsinfo: Djeca me svakodnevno uče novim nivoima strpljenja i neizmjerne ljubavi

Savršene odjevne kombinacije, realnu porodičnu svakodnevicu i puno humora i smijeha ćete, između ostalog,  pronaći na Instagram profilu blogerice Ilde Humić. Ilda ima kćerku i sina, Iman i Lukmana, a za Kidsinfo govori o odgoju djece. Na početku razgovora za naš portal otkriva šta je ono čemu je kćerka i sin svakodnevno uče.

Ilda: Djeca me svakodnevno uče novim nivoima strpljenja i neizmjerne ljubavi.

Kidsinfo: Koje su to situacije u kojima Vas najlakše izbace iz takta?  

Ilda: To su situacije u kojima kontinuirano prave iste zijane po kući. Naprimjer, kada Lukman u jednom danu, u različitim vremenskim razdobljima, razbije desetoro jaja.

Smatram da se ne govori dovoljno o načinu na koji se roditelji nose s kažnjavanjem djece jer je to vrlo kontroverzna tema koja se vješto izbjegava da neko ne bi bio okarakterisan kao loš roditej i osuđen od strane društva

Kidsinfo: Gdje i na koji način djeci postavljate granice koje ne prelaze?

Ilda: Tu su najefikasnije kazne koje podrazumijevaju da ne mogu gledati crtiće ili one koje podrazumijevaju da pospreme sobu za igranje. Mada, ako ću biti posve iskrena, još uvijek spadam u staromodne roditelje kojima prutić po guzi nije stran.

Kidsinfo: Koji bi bili najkorisniji savjeti o majčinstvu  koje biste voljeli podijeliti s drugima?

Ilda: Ne volim da mi se pametuje o roditeljstvu, samim tim ne bih ni ja drugima. Jedino što mogu zamoliti one koji nisu roditelji jeste: „Ne savjetujte roditelje kako da nahrane dijete, da ga presvuku i slično. To niti jedan roditelj ne voli“.

View this post on Instagram

Cijeli svijet u rukama 💖💖

A post shared by Ilda Humic (@ilda_humic) on

Kidsinfo: O kojim stvarima vezanim za majčinstvo se ne priča mnogo, a trebalo bi?

Ilda: Smatram da se ne govori dovoljno o načinu na koji se roditelji nose s kažnjavanjem djece jer je to vrlo kontroverzna tema koja se vješto izbjegava da neko ne bi bio okarakterisan kao loš roditej i osuđen od strane društva.

Kidsinfo: Pandemija korona virusa promijenila je, može se slobodno reći, navike i svakodnevicu svih nas. Na koji način je ona uticala, tačnije utiče na članove Vaše porodice?

Ilda: Iskreno, s te strane ja nisam mnogo osjetila pandemiju.

Ja svojoj djeci stvari kupujem po potrebi i na sniženjima. Bitno mi je da imaju sve što im treba, ali ne pratim nužno trendove niti ih modiram kao sebe

Kidsinfo: Kako volite provesti zajedničko, porodično vrijeme?

Ilda: Trudimo se provesti ga s djecom u prirodi, zoološkom vrtu i slično. Obzirom da Edo i ja baš puno radimo, ide teže ali se nadamo da će frka uskoro splasnuti, te da ćemo se još više moći posvetiti djeci.

Kidsinfo: Upotreba pametnih uređaja i „opasnosti“ koje sa sobom nose društvene mreže su, po mišljenju mnogih, među najvećim izazovima roditeljstva danas. Na koji način Vi svoju djecu učite, ograničavate i savjetujete kada su u pitanju ove stvari?

Ilda: Moram priznati da nije lako obzirom da moja djeca, kao i druga, vole da gladaju videe na YouTube, te da igraju igrice i slično. Mi se zaista trudimo da ih animiramo i potaknemo da se sami igraju, te na taj način smanjimo upotrebu tih uređaja. Jednostavno ih sakrijemo i to je to, onda si prinuđen da sam sebe zabaviš.

Kidsinfo: Ostvareni ste na mnogim poljima; majka, supruga, poslovna žena, influenserica….  Na koji način postavljate prioritete u životu?

Ilda: Realan! Djeca i njihove potrebe su prioritet u svakom smislu. Zatim ide moje psihičko zdravlje koje je bilo narušeno posljednjih godina, brak, posao i tako dalje.

Kidsinfo: Koliko je teško uskladiti sve obaveze? Mora li nešto ili neko da „trpi“?

Ilda: Pitanje koje mi svi postavljaju. Nažalost, trpi društveni život ali nekako sam uspjela i to inkorporirati u svoj raspored. Naprimjer, prije posla pravim kontent za Instagram, a istodobno se družim s prijateljima. Samim tim održavam kontakte s ljudima do kojih mi je stalo.

Kidsinfo: Obzirom na to da ste profesionalno vezani za svijet mode, šta biste preporučili mamama koje nas čitaju, koji su to „must have“ komadi odjeće za sezonu pred nama?

 Ilada: Teško pitanje jer je po meni sve must have. Obavezno dobre combat čizme, bež kaput, dobar oversize duks i wide leg jeans hlače.

Kidsinfo: Kakav je Vaš stav  kada je o „modiranju“ djece riječ? Na koji način birate odjevne komade za svoju djecu i šta Vam je najbitniji kriterij koji mora biti zadovoljen?

Ilda: Potpuno neočekivan kada sam ja u pitanju. Naime, nisam neko ko nastoji da mu djeca budu „u trendu“ jer su to, kao što rekoh, djeca. Ono što iz iskustva mogu reći jeste da djeca vole da im je udobno, a oni nisu, kao mi ,opterećeni, niti svjesni da li je nešto moderno ili ne. Ja svojoj djeci stvari kupujem po potrebi i na sniženjima. Bitno mi je da imaju sve što im treba, ali ne pratim nužno trendove niti ih modiram kao sebe. Često to spominjem, ali djeca rastu i za dva ili tri mjesac prerastu ono što je kupljeno, dok ja mogu, u skladu s građom, nositi nešto i deset godina jer neću dalje rasti. Nadam se.

Kidsinfo: Porodični život u stvarnosti u odnosu na ono što se može vidjeti na Vašem IG profilu. Koliko se jedno razlikuje od drugog?

Ilda:  Skoro da se ne razlikuje jer sam, ponosno to kažem, jedna od rijetkih koji, osim onog story filtera, druge ne upotrebljavaju niti filtriram svoj život. Mislim da se po tome izdvajam od većine i da time rizikujem da me ljudi osude i ne shvate ozbiljno zbog odluke da prikazujem svoj život onakvim kakav on, ustvari, jeste.

Kidsinfo: Nedavno ste predstavili i svoju prvu kolekciju cegera. Možete li nam reći nešto više o ovome?

Ilda: Htjela sam da „okušam sreću“ i da izbacim neku vrstu popularno nazvanog mrča čisto da vidim da li bi ljude zanimala roba s mojim potpisom. Cegeri su bili prva pomisao jer su relativno pristupačni, a ja sam neko ko iz kuće ne izlazi bez cegera, sa ili bez torbe. Moj zet mi je pružio najveću pomoć jer se pobrinuo za sve dok sam ja bila zadužena za komunikaciju s kupcima i slanje paketa. Cegeri su se, hvala Bogu, rasprodali, a inspiracija mi je, svakako, bila moja porodica, te pošalice koje nerijetko dijelim sa svojom publikom.

Kidsinfo: Koji su Vam dalji planovi kada je o razvoju ovog biznisa riječ?

Ilda: Trenutno odmaram kada je o mrču riječ jer je veliki zahmet, a obzirom da radim ozbiljan posao i imam na sve to Instagram, treći posao mi se baš ne uklapa u 24 sata u danu jer bi mi trebalo makar još 12 kako bih sve stigla. Mada, ako naiđem na dobru ponudu, nikad se ne zna.

(Milica Brčkalo, Kidsinfo)

 

Prethodna priča

Poznati bh. fudbaler dobio sina: Stigao je Rayan

Naredna priča

Marija Hudolin ne krije ponos: Te večeri rodila sam ovog lijepog plavookog dječaka

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->