fbpx
//

Mame blogerice pišu za Kidsinfo: Šta je to sretno odrastanje?

Lemana Terzimehić je Danijeva mama, Aldinova supruga, ali i učiteljica koja se, kako ističe, nada da uspješno balansira između privatnih i poslovnih obaveza, prijateljskih i društvenih odnosa, te svih drugih uloga koje su joj po rođenju ili sticajem okolnosti pripale. Dodaje da se trudi da ne zanemaruje ni jednu od ovih uloga jer one čine ono što ona jeste, ali ne krije da joj se na kraju dana desi da ni sama ne zna koja od njih je više umori.

View this post on Instagram

I kako @profazadrmr kaže ponekad treba objaviti sadržaje koji su drugačiji od onih koje uobičajeno dijelimo. ⁣ ⁣ I evo nas, tu smo. Da se predstavimo za one koji nas ne znaju. Danija ste već upoznali, znatiželjni dječak s osmijehom na licu, a ja sam njegova mama. Zovem se Lemana i po zanimanju sam učiteljica sa 11-godišnjim iskustvom. Nisam vična priči o sebi, ali pokušat ću 😊⁣ ⁣ Danijevim dolaskom u naše živote, naš svijet se potpuno promijenio (nije li svakom roditelju 🙂 Uz neizmjernu ljubav, pažnju i toplinu pružili smo mu i stimulativno (nadamo se) okruženje i aktivnosti. ⁣ ⁣ Kao profesionalac, nisam osposobljena za rad sa djecom predškolskog uzrasta niti sam certificirani edukator za stimulativan rani razvoj. Ali sam mnogo čitala, istraživala, pitala. I dalje to činim, i to želim podijeliti s vama. Veoma nam je bitno, da i druga djeca odrastaju sretno 👶👦👧 To je posebno važno u vrijeme sveopće digitalizacije i otuđenja.⁣ ⁣ Životi su nam ionako ubrzani, zatrpani obavezama, sa veoma malo slobodnog vremena. Zašto onda, da to vrijeme sa svojom djecom ne iskoristimo na najbolji mogući način, kroz igru, spontano, iskustveno učenje, a sve upakovano u pažnju, ljubav i toplinu 💜⁣ ⁣ Ko ste vi? Ko je dio naše male, ali vrijedne zajednice? Pišite nam u komentaru 📝⁣ ⁣ Huh, odradih i ovo. Hvala @profazadrmr 💜🍀 ⁣ #sretnoodrastanje #razvojneaktivnosti #razvojneigre #maloomeni #mamadjecaka #babyboy

A post shared by Sretno odrastanje (@sretnoodrastanje) on

Za naš portal Lemana piše o jednoj od najljepših, ali i, kako često možemo čuti,  najtežih životnih uloga, onoj roditeljskoj. U nastavku pročitajte njen tekst i ne zaboravite da Lemanu možete pratiti i na njenom Instagram profilu @sretnoodrastanje.

Kroz blog, koji ćete moći čitati jednom mjesečno, ću s vama rado podijeliti svoja iskustva, znanja, korisne savjete i preporuke, ali i dileme, strahove, nedoumice i teškoće koje svi mi kao roditelji u određenim trenucima imamo. Vjerujem, da se neke situacije mnogo lakše podnose, kada znamo da nismo sami, da imamo podršku i da kroz sve koračamo zajedno.

Kada je u naš život ušao taj paket od 4300 g i 55 cm, nismo mogli ni pretpostaviti kako će on nadalje izgledati. No, kao i većina roditelja, znali smo, da moramo dati sve od sebe da Dani izrasta u sretno dijete. A šta je to sretno dijete? Šta je to sretno odrastanje?

Sretno odrastanje je djetinjstvo protkano brigom, pažnjom i ljubavlju, protkano smijehom, igrom i zabavom, ali i učenjem. Ček, kako misliš učenjem, a tek je rođen?

Brojna istraživanja pokazuju da se mozak djeteta najintenzivnije razvija do 4.-5. godine. Stoga djetetu treba stvoriti poticajnu sredinu i ne sputavati ga u kretanjima (svim oblicima), šta više podsticati ih. Stoga sam odlučila da vrijeme koje provedem sa svojim djetetom bude smisleno, organizirano i svrsishodno utrošeno. Posvetila sam se istraživanju, čitanju, educiranju o ranom učenju i ranoj stimulaciji razvoja. Nisam certificirana edukatorica za razvojne aktivnosti i igre, no s vama dijelim naša iskustva, primjere i savjete.

Naše razvojne aktivnosti i igre obuhvataju nekoliko oblasti kao što su: motorički i kognitivni razvoj, muzički, likovni i govorni, kao i razvoj pažnje (fokusa), koncentracije, koordinacije pokreta i sl. Samo sveobuhvatnim razvojem navedenih sposobnosti, možemo uticati na razvoj svestrane i cjelovite ličnosti. Ne treba živjeti u zabludi da će vaše dijete uvijek i svaki put uspješno odgovoriti na ponuđene aktivnosti. Nekada neće pokazati ni najmanji interes za to, a nekada će toliko vremena provesti igrajući se i ponavljajući određene aktivnosti, da stignete i kafu popiti na miru.

Kako god, nemojte se obeshrabriti ukoliko neka aktivnost ne naiđe na odobravanje ili interes vašeg djeteta. Možda treba dostići određenu emotivnu, intelektualnu ili fizičku zrelost, možda mu nedostaje sna ili jednostavno nije njegov dan. Uvijek prvo ponudite da samo istražuje materijale, pribor i sl., a zatim vi pokažite način na koji se nešto može uraditi. Aktivnost treba trajati onoliko koliko dijete pokazuje interes za nju.

Osim direktne koristi za rast i razvoj djeteta, postoji i ona obostrana. Prilika je to za dodatno zbližavanje, stvaranje veza, odnosa zasnovanog na povjerenju, podršci i podsticanju. To je stvaranje jednog toplog, harmoničnog i ljubavlju protkanog odnosa.

Do sljedećeg čitanja, budite zdravi, nasmijani i voljeni.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Jedna od omiljenih voditeljica: Sanja Kužet otkrila tajnu svog izgleda nakon dvije trudnoće

Naredna priča

Krila je trudnoću: Tamara Ecclestone rodila kćerku

Najnovije iz BEBE

-->