fbpx

Postoji li lijek ili cjepivo za novi koronavirus?

Trenutno ne postoji lijek za novi koronavirus, a.k.a., COVID-19, piše danas magazin WomensHealth.

Dok se slučajevi COVID-19 i dalje dijagnosticiraju širom svijeta, mnogi se pitaju: “Hoće li pronaći lijek ili cjepivo za novi koronavirus?”. Nažalost, trenutno nije poznat lijek za novi koronavirus, a istraživačima će možda trebati i dvije godine da razviju cjepivo. Kao što WHO ističe, COVID-19 uzrokuje virus, a ne bakterija, tako da ne možete koristiti antibiotik za liječenje kao što biste napravili za bakterijsku infekciju.

Posebno je teško “izliječiti” virus, kaže Peter Kolchinsky, koji je doktorirao iz virologije na Sveučilištu Harvard. Virusi se drastično razlikuju jedan od drugog, tako da je malo vjerojatno da bi se antivirusni lijek razvijen za jedan virus mogao koristiti za liječenje drugog.

Ako nema lijeka… kako liječiti koronavirus?

Dok farmaceutske tvrtke testiraju određene lijekove protiv COVID-19, prema Kolchinskyu, za sada je najbolji način liječenja virusa liječenjem simptoma. To znači osigurati da pacijent unosi dovoljno tečnosti, da smanjuje temperaturu lijekovima (poput acetaminofena) i da se osigura respirator ako pacijent ima problema s disanjem.

U redu, pa koliko dugo traje koronavirus?

Može proći i do 14 dana nakon što se izložite simptomima koronavirusa prema smjernicama CDC-a. Za većinu ljudi koji su zaraženi virusom ti su simptomi: temperatura,  kašalj, nedostatak daha – blagi, a koliko vam treba da se oporavite od bolesti zaista ovisi o zdravlju pojedinca. Kao i većina bolesti, prilično je dobar znak da vaše tijelo pobjeđuje koronavirus ako se simptomi počnu smanjivati. Prema smjernicama za izolaciju u kući, odluka o prekidu takvog protokola trebala bi se donositi za svaki slučaj i uz savjet medicinskog stručnjaka.

(Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Postoji li lijek ili cjepivo za novi koronavirus?

Naredna priča

Edin Džeko poslao snažnu poruku Bosancima i Hercegovcima: Molim vas da ostanete u svojim domovima

Najnovije iz VIJESTI

-->