fbpx

dm drogerie markt BiH: Koja je krema za sunčanje prava za mene?

Bez obzira da li se radi o kremi za sunčanje, spreju ili pjeni, svi kozmetički proizvodi za zaštitu od sunca imaju jedno zajedničko: faktor zaštite od sunca. A to je ključan faktor kada je u pitanju odabir prave kreme za sunčanje. Šta tačno znači taj broj na proizvodu? I kako pronaći pravu zaštitu za sebe?

Koliko dugo se koža štiti od sunca?

Svaki tip kože ima svoje prirodno vrijeme zaštite. To znači da koža može biti izložena suncu određeno vrijeme a da pritom ne bude oštećena. Ono ovisi o tipu kože, preplanulosti i intenzitetu sunca.

Koji je vaš tip kože?

Nauka govori o šest tipova kože. Za Evropu karakteristična su četiri. Isti su definisani karakteristikama kože, kose, očiju, intenzitetom preplanulosti i sunčanja.

Kada je riječ o vremenu u kojem koža može biti izložena suncu, ono se odnosi na podnevno sunce ljeti u srednjoj Evropi. Znatno je niže u tropskim područjima, uz more ili u planinama.

Tip kože I:

Narandžasta kosa, svijetle oči, veoma svijetao ten, puno pjega, sklonost opekotinam od sunca, koža rijetko tamni.

Vrijeme prirodne zaštite je 3 do 10 minuta.

Tip kože II:

Plava kosa, svijetle oči, svijetao ten, pjege, sklonost opekotinama od sunca, koža slabo tamni.

Vrijeme prirodne zaštite je od 10 do 20 minuta.

Tip kože III:

Tamno plava do smeđa kosa, neutralan ten, svijetle ili tamne oči, rijetke opekotine od sunca, koža tamni kada je izložena suncu.

Vrijeme prirodne zaštite je od 20 do 30 minuta.

Tip kože IV:

Tamno smeđa ili crna kosa, tamna boja kože, tamne oči, gotovo nikada ne dobija opekotine od sunca, koža izrazito tamni kada je izložena suncu.

Vrijeme prirodne zaštite je otprilike 45 minuta.

Kako se izračunava faktor zaštite od sunca?

Faktor zaštite od sunca ukazuje na to, koliko dugo možemo ostati izloženi na suncu koristeći zaštitu od sunca, a da pritom ne dobijemo opekotine od sunca. Potrebni faktor zaštite od sunca lako se računa ovom formulom:

Vrijeme izloženosti suncu / vrijeme samozaštite = faktor zaštite od sunca

Primjer:

Vi ste tip III s vremenom samozaštite od 20 minuta i željeli biste provesti 180 minuta na suncu.

180:20 = SPF 9.

Suprotno tome, moguće je izračunati koliko dugo možete ostati na suncu s određenom zaštitnom kremom (na primjer, SPF 9): 20 x 9 = 180 minuta.

Nakon tog vremena, vrijeme je da se sklonimo sa sunca do sljedećeg dana! Formula se ne treba koristiti za djecu, jer je djeci zbog manjka pigmenta potrebna veća zaštita od sunca.

Prethodna priča

Spremate se na put s ljubimcem? Ovo su stvari koje morate znati

Naredna priča

Počele pripreme za novu školsku godinu: Online ili klasična nastava?

Najnovije iz VIJESTI

-->