fbpx

Sarajevska izletišta su ponovo dostupna posjetiocima: Saznali smo pod kojim uslovima ih možete posjetiti

Nakon skoro dva mjeseca potpune izolacije i boravka u kući, kako bi se spriječilo širenje korona virusa, pripadnici svih generacija, konačno, mogu slobodno da se kreću. To svakako znači da roditelji s djecom mogu posjetiti neko od sarajevskih izletišta.

Kako bismo vam pomogli da odlučite gdje ćete provesti vikend sa članovima porodice, raspitali smo se koja izletišta su otvorena i pod kojim uslovima ih možete posjetiti.
Sunnyland na Trebeviću je prije nekoliko dana otvorio svoja vrata posjetiteljima, a pitali smo ih koji su to sadržaji koji su dostupni djeci.

 Unutrašnje igraonice nismo otvorili, ali imamo vanjske koje djeca mogu normalno koristiti. Obezbijedili smo dezo barijere za noge i dezinfekciona sredstva za ruke na ulazu u sve objekte. Svi koji nas posjete su obavezni da nose zaštitnu opremu, a roditelji su tu da kontrolišu da li su djeca koja koriste igraonice dovoljno udaljena u odnosu na druge – rekli su nam iz Sunnylanda.

Nakon dvomjesečnog prekida, s radom je počela i Pionirska dolina.

Svi posjetioci su obavezni da nose zaštitne maske, da upotrebljavaju dezo barijeru za obuću i dječija kolica. Obavezni su i da drže socijalnu distancu, da ne dolaze u grupama većim od pet članova i da izbjegavaju veća okupljanja. Na ulasku u prostor Pionirske doline uskoro će biti postavljen i tunel za dezinfekciju svih koji ulaze u prostor. Pionirska dolina je početkom sedmice u potpunosti dezinfikovana, a uz dječija igrališta, staze za šetnju i mostove, dezinfikovane su i sve nastambe i njihovi otvoreni dijelovi – poručuju iz Pionirske doline i dodaju da su tokom perioda izolacije u zoološkom vrtu rođeni mnogi mladunci koji će oduševiti djecu.

Kada je riječ o popularnim sarajevskim izletištima, poput vodopada Skakavac, Biambara i Vrela Bosne iz Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja su nam rekli da su sva područja koja su pod njihovim nadzorom otvorena za posjetitelje, a ulaz na Vrelo Bosne i Biambare se naplaćuje. No, napominju da ne zaboravite ponijeti zaštitnu opremu, kao ni to da je obavezno držati fizičku distancu. Obilazak s turističkim vodičima, još uvijek, nije moguć.

Iz Centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo i Centra za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko” su nam rekli da nisu dobili nikakve naredbe koje bi im omogućile početak rada, te će za vikend biti zatvoreni.

(Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Jaffa plantaže - Mjesto za porodični izlet u Hercegovini

Naredna priča

Stereotipne poruke koje roditelji nenamjerno šalju djeci

Najnovije iz VIJESTI

-->