fbpx

Oftalmologinja Ajla Pidro za Kidsinfo.ba: Povezanost pandemije i suhoće oka kod djeteta

Od kako su se desile promjene u životu naših mališana, a zbog pandemije, suočeni smo s novim i neobičnim simptomima. Suhoća oka kod djeteta koje intenzivno gleda u televizor i računar u toku kućne nastave, ali i takve navike nastavi kasnije uz mobitel, je danas neizostavan problem s kojim se suočavamo.

Suhoća oka više nije problem koji se javlja samo kod odraslih. Usljed promjena u životima naših najmlađih sve više djece razvija simptome suhog oka. Iritacija, osjećaj pijeska u očima, peckanje, žuljanje i svrbež praćen crvenilom očiju česti su simptomi zbog kojih roditelji od početka pandemije zovu svoje pedijatre i oftalmologe. Naravno zbog ovih simptoma se ne savjetuje da izlažemo najmlađe posjetama doktoru, posebno jer se stanje može prevenirati i ublažiti.

Roditelji su se i ranije pitali da li je i koliko štetno korištenje pametnih telefona i računara. Sada smo svi skupa dobili jasan uvid kako oko reagira na pretjerano  korištenja ovih uređaja. Ranije bismo na pregledu morali biti saveznici u ograničavanju vremena korištenje uređaja. Sada nam je svima skupa jasno da bar neko vrijeme nećemo moći uskratiti rad na tabletima i računarima, ukoliko ne želimo da mališani propuste gradivo, a moramo im dozvoliti i da se opuste uz igricu, jer vani ne mogu tako  često.

Dok gledate svoju djecu kako se udube u rad na blizinu, prateći nastavu ili igricu, učiniti će vam se “da ne trepću”. I to je potpuno istina! Naš mozak dok je fokusiran na ono što radimo na blizinu “zaboravi” da trepće. Broj treptaja u minuti se značajno smanji. Otovoreno oko gubi vlažnost puno ranije nego ono koje redovno trepće, a vlaženje oka je smanjeno jer je ono aktivno samo u toku treptaja. Dakle postoji dvostruki razlog razvoja suhoće, smanjena produkcija vlažnosti, ali i povećan gubitak suza iz oka. Zbog manjka vlažnosti razvijaju se svi simptomi suhog oka, iritacija i crvenilo ali i povremeno zamućenje vida.

Ono što kao roditelji možete uraditi jeste biti jako ozbiljni u rasporedu korištenja uređaja. Što više smanjiti korištenje uređaja nakon školskih aktivnosti. Uz to obavezno nekoliko puta dnevno ukapavati umjetne suze u oči, i to suze bez konzervansa koje će podmazati oko i vratiti vlažnost sve dok se ona prirodno sama ne izbalansira. I ne brinite se moguće je vratiti balans oku, ali ponekad to može biti nešto duži process.

Sada je bitnije nego ikada ranije da iskoristie vrijeme koje možete provesti s mališanima vani, da bi se njihove oči odmorile i gledale u daljinu, a ne u ekrane. A uz to što je dobro za oko, sunce i priroda će podići imunitet i uticati na dobrobit cijelog organizma.

(Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Goran Čerkez: Za prvomajske praznike predložena zabrana kretanja djeci i starijim

Naredna priča

U BPK Goražde počinje prijava djece za upis u prvi razred osnovne škole

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->