fbpx

U BPK Goražde počinje prijava djece za upis u prvi razred osnovne škole

U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde od ponedjeljka, 4. maja počinje prijava djece za upis u prvi razred osnovne škole za školsku 2020/2021. godinu – potvrdio je Feni ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Arman Bešlija.

Po njegovim riječima, prijave će se odvijati u skladu sa okolnostima koje je izazvala pandemija koronavirusa.

S ciljem zaštite zdravlja djece i sprečavanja širenja koronavirusa, roditelji/staratelji prijave djece vršit će putem online obrasca ili lično kod pedagoga škola. O terminima dostavljanja neophodne dokumentacije i testiranja djece, te sistematskih pregleda, roditelji će biti obaviješteni kada se steknu potrebni uslovi – pojasnio je Bešlija.

Iz Ministarstva su podsjetili roditelje/staratelje da se prilikom prijave djece trebaju pridržavati školskih upisnih područja.

Nažalost, usljed pojave pandemije koronavirusa prekinuta je realizacija obaveznog predškolskog programa, čiji je osnovni cilj socijalizacija djece. Ove godine u program je bilo uključeno 266 djece koja će do septembra navršiti šest godina i taj broj očekujemo prilikom upisa, a nije isključeno da, kada se steknu epidemiološki uslovi, anketiramo roditelje da li su saglasni da se taj program nastavi – istakao je resorni ministar.

Naglasio je da su počele i pripreme za upis učenika u  prve razrede srednjih škola na području tog kantona.

Škole su počele sa online prezentacijom svojih zanimanja, a danas je zasjedalo i tripartitno savjetodavno vijeće u koje su uključeni svi akteri u procesu obrazovanja, škole, sindikati, privrednici. Oni će sagledati potrebe tržišta rada, želje učenika i roditelja i ponuditi prijedloge koja zanimanja da se ponude za upis, što će dostaviti Ministarstvu obrazovanja, a konačnu odluku donijet će Vlada BPK. Za to ima još dovoljno vremena, jer upis u srednje škole se vrši u junu – kazao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu isport BPK Goražde.  

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Oftalmologinja Ajla Pidro za Kidsinfo.ba: Povezanost pandemije i suhoće oka kod djeteta

Naredna priča

Poznati bh. fudbaler o proširenju porodice: To su neopisive emocije

Najnovije iz VIJESTI

-->