fbpx

Stručnjaci upozoravaju: Među tinejdžerima vlada epidemija tjelesne neaktivnosti

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da se više od 80 posto mladih, uzrasta od 11 do 17 godina, nedovoljno bavi fizičkom aktivnošću, čime ugrožavaju svoje zdravlje i povećavaju mogućnost pojave pretilosti i kardiovaskularnih bolesti. Riječ je o rezultatima istraživanja koje je obuhvatilo 1,6 miliona tinejdžera iz 146 zemalja svijeta. 

– Kod svakog petog adolescenta nije evidentirana nikakva fizička aktivnost koja je, poznato je, dobra za socijalno, fizičko i mentalno zdravlje – upozorava Fiona Bull, stručnjakinja na području aktivnosti i zdravlja. 

Po rezultatima studije djevojčice su manje aktivne od dječaka. Naime, istraživanje je pokazalo da  85 posto djevojčica i 78 posto dječaka nema svakodnevnu tjelesnu aktivnost.

Leanne Riley, stručnjakinja  za nezarazne bolesti, kaže da je sjedilački način života dijelom posljedica brzog širenja digitalne tehnologije što znači da mladi ljudi više vremena provode pred svojim kompjutorima, pametnim telefonima ili tabletima.

– Elektronska revolucija promijenila je, čini se, obrasce ponašanja i fizičke aktivnosti adolescenata. Podstiče ih da više vremena provode sjedeći, da budu manje aktivni, da se češće voze automobilima, da rijetko hodaju i  da budu manje fizički aktivni – rekla je ona. 

(index.hr/kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Djeca i pametni uređaji: Više od pola ispitanih mališana priznalo da spava s mobitelom

Naredna priča

dm drogerie markt BiH: FOREO Luna fofo njegu lica dovodi na veći nivo

Najnovije iz Zdravlje

-->