fbpx

Istraživanja pokazala: Djeca su otpornija na koronavirus od odraslih

Vijest o tome da je novorođenčetu u Kini 5. februara, 30 sati po rođenju, dijagnostikovan koronavirus, brzo je obišla svijet. Ono je najmlađi pacijent do sada sa dijagnozom novog virusa od koga je do sada preminulo više od 1.000 ljudi i zaraženo više od 40.000, uglavnom u Kini, ali je virus registrovan u više od 30 država.

Međutim, među zaraženima je tek nekoliko djece. Najnovija studija o epidemiji objavljena je u “Žurnalu Američke medicinske asocijacije” i poziva se na analizu pacijenata u bolnici u Vuhanu, gradu koji je epicentar zaraze.

Kako je navedeno, nešto više od polovine zaraženih virusom ima između 40 i 59 godina, a samo 10 posto pacijenata mlađe je od 39 godina.

– Slučajevi oboljele djece su vrlo rijetki – navode istraživači.

Postoje brojne teorije, ali medicinski eksperti nemaju konačan odgovor na to zašto je potvrđeno samo nekoliko slučajeva zaražene djece.

– Iz razloga koji nisu sasvim jasni, čini se da djeca ili odoljevaju infekciji ili nisu ozbiljno inficirana – kaže za BBC Jan Džons, profesor virusologije na Univerzitetu u Redingu.

To bi moglo da znači da djeca imaju blaži oblik bolesti, da imaju simptome koji se ne pogoršavaju, pa zbog toga ne idu kod ljekara i nisu hospitalizovana.

Natali Mekdermot, profesorka na Univerzitetskom koledžu u Londonu je sa tim saglasna.

– Djeca starija od pet godina i tinejdžeri obično imaju imunitet koji je prilično spreman za borbu protiv virusa – kaže ona i dodaje da mogu da budu zaraženi, ali da imaju blaži oblik bolesti ili da ne pokazuju simptome infekcije.

Postoji presedan za ovako nisku učestalost kod djece, raniji korona virusi poput Sarsa, koji je takođe krenuo iz Kine 2003. godine i od koga je umrlo 800 ljudi, odnosno 10 odsto od ukupnog broja inficiranih, takođe je bio vrlo rijedak među djecom.

Stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu bolesti su 2007. godine identifikovali 135 pedijatrijskih slučajeva Sarsa, ali među djecom ili adolescentima nije bilo smrtnih slučajeva.

Ovakve bolesti kod odraslih imaju veći broj simtoma i mnogo ozbiljnije posljedice nego kod djece.

– To se događa vjerovatno zato što djeca imaju neku vrstu imuniteta na korona virus – rekao je za Friman, stručnjak za infektivne bolesti na Kardid Univezitetu.

– Razlog bi mogao da bude i to što zvaničnici ne testiraju djecu sa blagim simptomima – rekao je.

Krstl Doneli, naučnica na statističkoj epidemiologiji na Univerzitetu Oksford i Imperijal koledžu London, slaže se sa tim i navodi podatke o epidemiji Sarsa u Hongkongu.

– Zaključak naših kolega bio je da je kod male djece postojao manje agresivan klinički tok bolesti, pa su bila manje pogođena -.

Odrasli sa drugim oboljenjima koja utiču na njihov imuni sistem, poput dijabetesa ili srčanih oboljenja, ranjiviji su na ovakve vrste bolesti.

– Upala pluća, jedna od posljedica korona virusa, može da utiče na one sa oslabljenim imunološkim sistemom, jer im je zdravlje već narušeno. To se događa i sa gripom i drugim respiratornim infekcijama – objasnio je Jan Džons.

Otkriveno je da oko polovine analiziranih pacijenata u istraživanju ima druge hronične bolesti.

(N1/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Prijatelji koji vole vašu djecu kao da su njihova su posebni. Evo i zašto

 
Prethodna priča

SEDMIČNI SAVJET LJEKARA / Evelina Čehajić: Povišena temperatura, simptomi i liječenje

Naredna priča

Podsjetnik svakom roditelju: Nikada ne igrajte za drugi tim

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->