fbpx

Savjeti babice: Jednostavni načini da umirite bebu

Babica Ginna Ford, autorica knjige “Nova zadovoljna mala beba” objašnjava zašto bebe najčešće plaču i savjetuje roditeljima šta da preduzmu u pojedinim situacijama kako bi umirili dijete.

Donosimo vam neke od njenih savjeta:

Glad

Glad je najčešći razlog plača i najlakše se prevazilazi. Čim je nahranite, beba će se smiriti. Ne zaboravite da je podignete da podrigne i izbaci zrak koji je progutala s mlijekom.  

Nelagoda

Beba se može uznemiriti ako su joj pelene mokre, ako joj je vruće ili hladno. Provjerite da li je dijete suho i adekvatno obučeno. Također, redovno prozračite prostoriju u kojoj beba boravi. 

Umor

Kada je umorna, beba se vrti, trlja lice rukama i vrišti, što može izgledati alarmantno. Smirit će se čim je uzmete u naručje.  

Stres

Buka i cjelodnevna gužva ponekad rasplaču bebu. Ako je ovo uzrok plača, teško ćete je smiriti. Držite je u naručju, pjevajte joj i pokušajte je smiriti.  

Infekcije

Ako ima bolnu upalu uha, beba neće prestati plakati ni nakon dugog ljuljuškanja. Ukoliko trlja uho i povlači ga, trebate dijete odvesti liječniku. Beba također može plakati satima i zbog obične prehlade, jer ne može disati na nosić. U ovom slučaju pomaže fiziološki rastvor.  

Rast zuba 

Crvene, otečene desni, trpanje prstića ili pesnice u usta dovoljan su dokaz da bebi niču zubići, što može biti izuzetno bolno. Namažite joj desni specijalnim gelom ili kapima ili joj ponudite gumenu, dobro ohlađenu glođalicu.  

(mamatataja.ba/kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Čokoladni kuglof

Naredna priča

Djeca i pametni uređaji: Više od pola ispitanih mališana priznalo da spava s mobitelom

Najnovije iz Njega

-->