fbpx

Smiju li djeca piti kafu?

Danas gotovo da i nema odrasle osobe koja nema neko svoje omiljeno kofeinsko piće. Kafa je, slatka ili gorka, turska ili ness, s mlijekom ili bez, mnogim ljudima nešto bez čijeg snažnog zamamnog mirisa ne mogu zamisliti početak novog dana.

Ako ste među onima koji se pitaju smiju li djeca piti kafu poslušajte zanimljive savjete stručnjaka

Kada vi tako uživate u njoj, možda i više puta na dan, dogodi se da i vašem djetetu pobudi interes.

Što je to što mama i tata toliko vole i što tako fino miriši? Mnogi roditelji dopustit će djetetu da popije malo kafe, u nadi da će ga okus odbiti, drugi će se zgroziti na samu pomisao, treći će se smijati ako se dijete bude zadovoljno oblizivalo.

No, smiju li mala djeca uopće piti kafu, u bilo kojoj količini? Pa, od jednog gutljaja im se sigurno neće ništa dogoditi, ali kofeinski napici mogu imati neke negativne posljedice za njihov organizam. Uprkos tome, mnoge studije pokazuju da oko 15 posto djece u dobi od dvije do pet godina konzumira neko piće s kofeinom svaki dan, a među njima barem i malo kafe.

No, koliko je sigurno ili recimo to tako “pametno” da djeca piju kafu?

Postoje neke kulture u kojima je gotovo pa normalno da djeca prisustvuju ritualu ispijanja kave, poput nekih hispanskih zajednica. Tamo je posve normalno da u vrijeme popodnevne kafice i djeca uživaju u njoj.

Istraživanja pak pokazuju da se nakon nekoliko “isprobavanja kafe”, ženska djeca bez obzira na dob lakše navuku na kafu od muške i imaju veću tendenciju da ju pritom piju ili žele svakodnevno. Tu je i već spomenuti faktor dostupnosti i oponašanja. Jer što djeca vide i što vide često, to i žele probati. Žele biti poput mame i tate koji stalno tu “famoznu” kafu premeću po rukama. To također utječe na činjenicu da djeca u sve ranijoj dobi startaju sa “kafoljubljem”.

No, kada je o unosu kofeina riječ, djeca ga ipak ponajviše unose preko energetskih pića, zatim kafe, a potom čaja kojeg krenu konzumirati djeca već od dvije godine starosti. Liječnici po ovom pitanju nisu dali neke jasne smjernice, no ipak ističu da kofein nije dobar za djecu. Njihova zabrinutost raste pogotovo porastom konzumacije energetskih pića kod djece i mladih.

U nekim provedenim studijama, dvogodišnjaci koji u sebe unose neko kofeinsko piće između obroka (čaj, kafa, neko gazirano piće), imaju tri puta veću šansu za pretilost već u vrtićkoj dobi.

Stručnjaci upozoravaju da su dječja tijela mala, kao i njihova tjelesna masa te ih sve štetno u kofeinu pogađa jače i brže. Dugotrajne posljedice i utjecaj na razvoj mozga još nisu potvrđeni, no svakako su moguće i ne treba ih ignorirati.

Kako onda postupiti u kulturi u kojoj je kofein jedan od omiljenih sastojaka mnogih pića koja stalno paradiraju pred dječjim očima? Najbolje je ponuditi bezopasnu alternativu – napraviti mliječnu pjenu kao za cappucino, vruću čokoladu, kakao ili biljni čaj. S malo većom djecom također možete raspravljati o negativnim posljedicama po zdravlje. 

(djecjaposla.com/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Februar: mjesec širenja svjesnosti o dječjim srčanim manama

 
Prethodna priča

Beba se mrzi presvlačiti – kako preživjeti borbu?

Naredna priča

Zašto je važan vitamin C?

Najnovije iz Ishrana

-->