fbpx

Beba se mrzi presvlačiti – kako preživjeti borbu?

Neke bebe toliko burno reagiraju na presvlačenje, pa čak i zamjenu pelene, da se njihove mame boje da se ne ozlijede ili da ih one slučajno ne bi ozlijedile. Iako im u prvim sedmicama života vratni mišići još nisu razvijeni, bebači znaju mahnito vrtjeti glavom i dizati je, što kod mnogih roditelja stvara paniku.

Ako se i vaša beba mrzi presvlačiti doskočite joj uz pomoć ovih nekoliko savjeta:

Jedva čekaju da vrat bebe malo ojača da se barem oko toga ne trebaju brinuti. Kada to najkritičnije vrijeme prođe, nastupaju nove brige. Bebe osnaže i postaju pravi mali hrvači, nezaustavljivo klupko energije koje ima misiju omesti vas u svakom pokušaju presvlačenja. Šta napraviti da si olakšate?

Evo koje su “mudrosti” mame podijelile.

– Moja kći bila je strašno nemirna, a onda sam otkrila presvlačenje pelene u stajaćoj pozi. Imala je već oko 10 mjeseci. Naravno, nije stajala oslanjajući se u potpunosti na svoje noge, već se držala za mene, a i ja sam je stisnula uz sebe. Na početku je malo “lelujala”, ali brzo se priviknula i više nema eksplozivnih ispada – napisala je mama Ivanna.

Drugoj mami spas je bio zidni ventilator.

– Primijetili smo da našeg sina fasciniraju elise zidni ventilatora u našoj spavaćoj sobi, pa smo ga počeli uvijek u njoj presvlačiti. Jako se smirio, a onda smo s vremenom čak obojili elise raznim bojama, što ga je dodatno zaokupilo. Od tada, ja bez i malo muke mijenjam odjeću i pelene – ispripovijedala je mama Ema.

– Primijetio sam da djecu posebno plaši onaj trenutak mraka koji nastane kada im navlačimo odjeću preko glave, kao da ostanu bez zraka. Od tada se trudim svojoj curici zaista jako razvući ovratnik haljinice ili bodija kada ih oblačim preko glave. Ima 9 mjeseci i puno je zadovoljnija – napisao je tata Filip. 

Mama Tamara kazala nam je pak kako svako dijete ima neku stvar za kojom žudi, a to nije omiljena igračka. To je kutija kreme, daljinski upravljač, paketić maramica…

– Kada joj stavim u ruke ono što želi, nevjerojatno je koliko dugo može s tim ostati zabavljena – dodala je Tamara, koja je otkrila kako kći voli vlažne maramice.

Niti jedan trik mi nije uspijevao, već sam počela gubiti živce. Onda sam primijetili da kći postaje posebno nervozna u malim pauzama koje nastaju tijekom presvlačenja. Na primjer, kada bih se ja okrenula po kremu ili se sagnula da dohvatim pelenu na donjoj polici. Od tada, sve stvari držim na dohvat ruke i presvlačenje je postalo manja muka. moram se pohvaliti da smo obično gotove u tri minute – podijelila je Vesna.

(djecjaposla.com/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

8 stvari koje biste trebali prestati govoriti očevima

 
Prethodna priča

8 stvari koje biste trebali prestati govoriti očevima

Naredna priča

Smiju li djeca piti kafu?

Najnovije iz Njega

-->