fbpx

Kako razgovarati s djetetom o različitim rasama?

Prema nekim istraživanjima djeca postaju svjesna boje svoje i tuđe kože u dobi od oko pet godina. U toj dobi počinju i pitanja o izgledu i identitetu koja će odražavati njihovu pojačanu svijest o suptilnim razlikama u tonu kože, teksturi kose ili obliku očiju.

Pitanja druge djece, kao i ona izazvana gledanjem filmova ili tv serija, susretanje djece drugačije boje kože i slično, počet će oblikovati njihov pojam rase.

Kako ćete reagovati na dječju rastuću znatiželju utjecat će na njihovu sposobnost da se povežu i razviju odnose s ljudima različitog podrijetla tijekom njihovog života.

Kao i kod drugih tema koje su u stvari teške za malu djecu, razgovor je najbolje započeti rano te često objašnjavati i odgovarati na sva dječja pitanja. Šutanja ili izbjegavanje razgovora može vašem djetetu odati dojam da je ta tema nepoželjna ili zabranjena. Djeca od svoji roditelja očekuju moralne znakove te će naučiti isključivo iz vaših postupaka i riječi.

Kako razgovarati s djetetom o rasi?

Izložite ga različitostima

Ako u vašoj blizini, parku, zgradi , vrtiću ili školi nema djeteta drugačije boje kože i slično, svoje dijete možete upoznati s različitostima putem slikovnica, filmova, crteža, lutki i na razne druge načine. Ako se u vašoj blizini ponekad organizira neki događaj poput npr. učenja kineskog u knjižnici gdje je učiteljica Kineskinja, povedite dijete i potaknite ga da uči različite jezike i kulture.

Držite se činjenica

Kada vas dijete pita o drugačijoj boji kože ili obliku očiju, budite direktni. Djeca u dobi od pet godina na dalje nisu baš sposobna “pohvatati” kompleksna objašnjenja i duboke odgovore. Također, ne ubacujte puno dodatnih informacija, držite se postavljenog pitanja i na njega odgovorite kratko i jasno.

Ne pretjerujte s komentarima i pitanjima

Ako vaše dijete da komentar ili neku uvredljivu opasku za čovjeka druge rase, nemojte to ignorirati. Nemojte osuđivati pitanje niti od njega raditi veliku stvar, jednostavno predložite djetetu da kratko porazgovarate o tome. Saznajte što je to vaše dijete primijetilo i što misli o tome. Što ga je navelo na negativno razmišljanje? Stručnjaci predlažu da dijete treba odgojiti da bude znatiželjno, a ne uplašeno razlikama jer razlike nisu ništa loše.

Obeshrabrite etiketiranje

U dobi od pet godina djeca počinju po prvi put davati pogrdne ili negativne komentare o tuđem izgledu. No, puno uče i od vas osluškujući kako vi komentirate druge osobe i kako se o njima izražavate. Naučite djecu da osobe zove njihovim imenima, a ne po rasi ili nekom drugom obilježju.

Ne pretjerujte

Otvoreno razgovarati je uvijek dobro, ali stalno potencirati razgovor ili nešto objašnjavati može djetetu postati prenaporno i iritantno. Naime, pretjerano naglašavanje nečega nije ništa bolje od izbjegavanja teme. Podatke djetetu servirajte u malim dozama.

Razgovarajte o onome što vidite

Mediji često prenose stereotipe i prenose iskrivljene slike. U filmovima se određene rase mogu pokazati sklonijima kriminalu, neobrazovane i slično. Televizija nije najbolji način za učenje o rasi i kulturi, no to nije razlog da nešto ne izdvojite kao “nastavni” trenutak te porazgovarajte s djetetom kako je nešto pogrešno prikazano i slično. Potaknite toleranciju, a ne osude.

(djecjaposla.com/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Novo istraživanje: Roditelji godišnje naprave 221 grešku u odgoju djece

 
Prethodna priča

Novo istraživanje: Roditelji godišnje naprave 221 grešku u odgoju djece

Naredna priča

Smijem li s bebom u šetnju ako je vani magla?

Najnovije iz VIJESTI

-->