fbpx

Smijem li s bebom u šetnju ako je vani magla?

Hladan čisti zrak dobar je za bebe, ali magla nije samo vodena para, nego i niz toksičnih produkata koji se stvaraju u velikim gradovima. Takve čestice mogu uzrokovati respiratorne poteškoće, a dugotrajna inhalacija je opasna po zdravlje. Zato se izlaganje magli nikako ne preporučuje djeci, trudnicama, starijim osobama niti hroničnim bolesnicima, objašnjava pedijatrica prim. mr. sc. Giovana Armano

Kad dođe zima i temperature padnu, i odraslima je često prehladno provoditi puno vremena vani i jedva čekamo da odemo na toplo. Ipak, boravak na otvorenom bolja je opcija nego boravak u zatvorenom. Dnevni izlazak na svježi zrak važan je za izgradnju i jačanje imuniteta kod beba, a niske temperature ne znače da treba ostati u zatvorenom.

Trgovačke centre treba izbjegavati kako ljeti tako i zimi. To su klimatizirani, potpuno neprirodni uvjeti i nisu predviđeni za šetnju djece. Posebno zimi, kada ima mnogo ljudi, i naročito kad su epidemije gripe i sličnih respiratornih bolesti, valja ih izbjegavati“, kaže prim. mr. sc. Giovana Armano, spec. pedijatrije.

Kada smijemo s bebom u šetnju, po kakvim vremenskim uvjetima?

No kako su djeca do druge godine sklonija hipotermiji i organizam im lakše gubi toplinu, za šetnju ih treba obući slojevito u pamučnu odjeću i pokriti ih jer leže pa im je hladnije. Kada je kiša ili snijeg beba se može pravilno zaštititi tako da se kolica prekriju da se beba ne smoči.

“Beba u dobi od mjesec dana može izlaziti van, u šetnju na čisti zrak,  no ako je u pitanju nedonošče, šetnje je bolje odgoditi kad su vani minusi. Ranojutarnja magla, mraz, pljusak, nevrijeme ili olujni vjetar ipak nisu vremenski uvjeti za izlazak. Po zimi je najbolje šetati oko podneva, a ne treba šetati navečer. Svi ostali uvjeti, čak i velika hladnoća oko nula stupnjeva Celzijusovih nisu prepreka za šetnju”, kaže pedijatrica Giovana Armano.

Zašto za bebe nije preporučljiva šetnja po magli?

“Magla je disperzija sitnih kapljica vode u zraku koja je tako gusta da je vidljivost uz zemljinu površinu smanjena. Magla katkada bjelkastom koprenom prekriva krajolik; kada je pomiješana s prašinom ili dimom lagano je obojena, pretežno žućkasta. U gradovima i industrijskim područjima, vrlo onečišćena magla se naziva smog (od engl. smoke: dim plus fog: magla).

Dakle, magla nije samo vodena para, nego i niz toksičnih produkata koji se stvaraju u velikim gradovima. Takve čestice mogu uzrokovati respiratorne poteškoće, a dugotrajna inhalacija je opasna po zdravlje. Zato se izlaganje magli nikako ne preporučuje djeci, trudnicama, starijim osobama niti kroničnim bolesnicima”, objasnila nam je pedijatrica prim. mr. sc. Giovana Armano te dodala da u sezoni jeseni i zime sigurno ima i lijepih sunčanih dana kada bebe i mame mogu uživati u šetnjama na zdravoj hladnoći.

Kako zaštititi bebu na hladnoći?

Prilikom zimskih izlazaka s bebom, trebaš je dobro obući i zaštititi od hladnoće. Ako je temperatura jako niska šetnja će trajati kraće, a povremeno ćeš opipati bebine ruke i noge da vidiš je li joj hladno. Nije loše kad se po zimi na čistom zraku bebici nosić i obraščići malo zacrvene. Ako su temperature umjerenije možeš šetati i po sat ili dva, ovisno o raspoloženju bebe i o tvojim sklonostima. Dakle, što je temperatura niža, šetnja će trajati kraće, a što je ugodnija, možeš šetati duže”, savjetuje pedijatrica mr. sc. Giovana Armano no dodaje da ne bi preporučila da najmanji izlaze kad je ispod nule. 

Bebe često sline pa im je potrebno brisati područje oko usana kako se vlažna koža ne bi oštetila. Upravo zato bi bilo bolje da beba nema dudu u ustima jer se ispod nje skuplja slina.

Jedna od najčešćih pogrešaka koje roditelji rade je neadekvatno oblačenje djece – i to češće predebelo nego pretanko. Bebe obavezno vani moraju imati kapu jer se 25 posto tjelesne topline gubi preko glave, no to ne znači da i u zatvorenom moraju biti predebelo obučeni.

Tako može doći do oštećenja termoregulacijskog sistema pa će dijete kasnije biti zimogrozno i sklonije prehladama. Većoj djeci koja skaču i trče treba obući sloj manje jer će se preznojiti, a odjeća treba biti nepromočiva.

“Lako ćete prepoznati ako je bebi hladno. Plakat će, ruke će biti ledene, a može i drhtati. Ako roditelji uoče ove znakove, dijete treba odvesti u kuću, zagrijati ga i dati mu topli napitak. Ako je beba dulje pothlađena, može klonuti, prehladiti se, biti cendrava te postati osjetljivija na viruse i bakterije”, upozorava dr. Armano.

(miss7mama.24sata.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Kako razgovarati s djetetom o različitim rasama?

 
Prethodna priča

Kako razgovarati s djetetom o različitim rasama?

Naredna priča

DM BiH i Alverde Nutri Care linija proizvoda za kosu, kombinacija koja obećava sjajnu i zdravu kosu

Najnovije iz Zdravlje

-->