fbpx
/

Sertifikovana savjetnica za ishranu i suplementaciju Ilhana Miketek za Kidsinfo: I beba, kao i odrasli, ima pravo da ne voli neku namirnicu

Ukoliko ste u dilemi kada i koje namirnice da uključite u ishranu svoje bebe, predlažemo vam da pogledate Instagram profil @hanamamakana. Naime, iza ovog profila stoji Ilhana Miketek, sertifikovana savjetnica za ishranu i suplementaciju, koja je privatno okupirana sinom Kanom, starim godinu i pet mjeseci.

Ilhana za naš portal daje odgovore na neke od najčešćih roditeljskih dilema kada je o ishrani beba riječ, a razgovor smo započeli izazovima koje je majčinstvo pred nju stavilo.   

Kidsinfo: U okviru jednog posta koji ste posvetili sinu na Vašem Instagramu piše: „Znaš li da si rastao sa velikim miomom u mom stomaku i da je čak u jednom momentu miom bio veći od tebe?“. Možete li nam reći nešto više o tome?

Ilhana: Miom mi je otkriven na redovnom ginekološkom pregledu, neposredno prije trudnoće. Kako je beba rasla, širila se maternica i samim tim miom je bio sve veći i veći. U početku je bio veći od bebe. Cjelokupna trudnoća vodila se kao visokorizična, a sam porođaj je bio neizvjestan. Doktori su mi objasnili da prilikom porođaja postoje tri moguće opcije: da ostanem bez maternice, da izgubim bebu i treća da će sve biti u redu.  Postoji anegdota vezana za miom. Muž i ja smo svaku noć pričali bebi priče za laku noć. S obzirom da je bilo veliko ispupčenje na stomaku, mislili smo da je to beba, mazili smo ga i pričali smo mu. Međutim, to je bio miom. U osmom i devetom mjesecu baš je bio velik i tačno se vidjelo gdje je jer je na tom mjestu stomak bio izbočen. U mom slučaju tokom porođaja sve je proteklo odlično.

Kidsinfo: Koliko je cijeli taj period bio stresan za Vas?

Ilhana: Iskrena da budem i nije pretjerano. Imam muža koji je najpozitivnija osoba na svijetu, tako da uz njega stres ne poznajem. Osim toga zahvala pripada i doktoru koji mi je vodio trudnoću.

Roditelji, nažalost, danas imaju mnogo dilema jer se pedijatri ne edukuju u skladu sa vremenom i istraživanjima. Roditelji ne znaju kada uvesti nemliječnu ishranu bebi, sa čime početi, kako riješiti problem zatvora kod bebe, kako i kada početi finger food… Mogu slobodno reći da im iz oblasti ishrane sve predstavlja dilemu

Kidsinfo: Možete li se prisjetiti kako ste se osjećali kada ste sina prvi put ugledali i uzeli u naručje?

Ilhana: Znate kako kažu da kada se žena porodi zaboravi na sve muke porođaja? To kod mene nije bio slučaj jer sam imala jako, ali jako težak porođaj. U momentu kada sam se porodila, djevojka koja se porađala sa mnom se porodila u istom trenutku, tako da su mi doktori samo Kana stavili na prsa i počeli da porađaju drugu djevojku. Odmah nakon porođaja sam bebu čuvala na prsima nekoliko minuta. Ono što je zanimljivo je da Kan nije plakao.  U tom momentu nisam bila svjesna ničega, ni da sam postala majka, ni da je dijete koje držim moje. 

Kidsinfo: Koji su to najveći izazovi majčinstva s kojima ste se, do sada, suočili?

Ilhana: Za mene najveći izazov je nespavanje. Kan je beba koja se budila na svakih sat do dva. To je bilo iscrpljujuće i sada kada se sjetim tog perioda izgleda mi nezamislivo. Izazov je zasigurno i činjenica da ste vi u potpunosti odgovorni za nečiji život. 

Kidsinfo: Je li Vas majčinstvo promijenilo i u čemu najviše? 

Ilhana: Da, itekako. Postala sam izvrsna kuharica (smijeh). Postala sam dosta odgovornija i bolja osoba.

Kidsinfo: Kako najradije provodite vrijeme sa sinom? 

Ilhana: U toku dana, ako je sunčano, možete nas vidjeti kako šetamo Ferhadijom. Ja najviše volim kada se mazimo pred spavanje.

Kidsinfo: Čime Vas sin u svom odrastanju svakodnevno oduševljava? 

Ilhana: Mirnoćom. To je najmirnija beba koju je ikada iko vidio. 

Ja slušam samo sebe i u dogovoru s mužem donosimo odluke. Mnogo sam se pripremala za roditeljstvo jer Kana dugo nisam mogla da dobijem. Imam operisan karcinom štitnjače, tako da sam tokom mjeseci čekanja na trudnoću mnogo iščitavala i učila o svemu. Stekla sam svoje mišljenje i stav o odgoju djeteta i vodim se time

Kidsinfo: Sigurno je da Vi njega učite brojnim stvarima, no šta je ono čemu on uči Vas? 

Ilhana: Kao što sam spomenula, postala sam mnogo odgovornija i bolja osoba. Osim toga, počela sam da se hranim zdravo, što prije nije bio slučaj.

Kidsinfo: Vi ste sertifikovana savjetnica za ishranu i suplementaciju, te kroz posao komunicirate s brojnim roditeljima. Koje su to najčešće roditeljske dileme kada je o oblasti kojom se bavite riječ?

Ilhana: Roditelji, nažalost, danas imaju mnogo dilema jer se pedijatri ne edukuju u skladu sa vremenom i istraživanjima. Roditelji ne znaju kada uvesti nemliječnu ishranu bebi, sa čime početi, kako riješiti problem zatvora kod bebe, kako i kada početi finger food… Mogu slobodno reći da im iz oblasti ishrane sve predstavlja dilemu.

Kidsinfo: Svjedoci smo da postoje brojni roditelji koji se vode opaskom: „Kao da su naši roditelji imali to što mi sada djeci dajemo, pa šta nam fali“.  Na koji način nepravilno hranjenje bebe može uticati na njen dalji razvoj?

Ilhana: Majke se većinom vode tom rečenicom kao i činjenicom da bebi sada nije ništa; “Jede plazmu i nije mu ništa.” Posljedice loše ishrane će biti vidljive tek za 20 do 30 godina. Danas skoro svaka osoba od 30 do 40 godina je dijabetičar, ima problema sa bubrezima, povišen holesterol, karcinom, pretilost… 

Kidsinfo: Koliko i zbog čega je pravilna ishrana beba važna? 

Ilhana: Prije svega, zdravom ishranom, od prvog bebinog zalogaja, želimo bebi stvoriti zdrave navike. To je moj cilj. Raznolika i zdrava ishrana je za mene pola zdravlja.

Kidsinfo: Na Vašem Instagramu preovladavaju recepti koji podrazumijevaju da roditelji sami naprave obrok za djecu. U čemu je najveća prednost pravljenih obroka u odnosu na one kupovne?

Ilhana: Za svaki obrok koji je objavljen na mom instagram profilu je potrebno 15 minuta pripreme. Dakle, želim pokazati da hraniti se zdravo ne znači i izgubiti pola dana u kuhinji. U kupovnim kašicama, uglavnom, nalazimo skrivene šećere i sastav koji nije za bebu. Prednost između domaće netretirane  jabuke i kupovne kašice mislim da ne trebam objašnjavati. U hrani koju mi pripremamo znamo šta stavljamo, a za hranu koju kupimo ne znamo šta tu sve ima. Ja sam uvijek za domaće voće i povrće, kao i cjelovite žitarice. 

Kidsinfo: Može li se dijete naučiti da jede apsolutno sve ili ga ne treba „mučiti“ ukoliko mu se nešto ne sviđa? 

Ilhana: Kan od početka uvođenja nemliječne ishrane pa do godine dana nije jeo kako bi trebao da jede. To ne znači da sam trebala odustati i ne hraniti bebu. Ali i beba, kao i odrasli, ima pravo da ne voli neku namirnicu. Prvo odbijanje ne znači da beba ne voli neku namirnicu. Važno je biti uporan i nuditi i dalje, ali ne siliti bebu da jede. Vremenom, ukoliko beba ne prihvati neku namirnicu, ne mora. Svi imamo pravo da nešto volimo i ne volimo.

Kidsinfo: Mladi roditelji pri odgoju djece slušaju brojne savjete o apsolutno svim stvarima, pa tako i o ishrani. Šta je Vaša preporuka, ko ili šta da im bude adresa kada se informišu o ovim i sličnim pitanjima? 

Ilhana: Moja preporuka je da to bude moj instagram profil @hanamamakana. Svakodnevno se edukujem i ulažem u svoje znanje koje je u skladu s trenutnim istraživanjima. Osim toga, roditelji mogu dosta toga, uz zdrav razum, i sami da istraže. Nisam za slijepo praćenje niti preporuka od doktora, kao ni preporuka od Svjetske zdravstvene odrganizacije. U svemu treba uključiti zdrav razum i pratiti bebu.

Kidsinfo: Čije savjete o roditeljstvu Vi najradije prihvatate? 

Ilhana:Teško pitanje za mene. Ja slušam samo sebe i u dogovoru s mužem donosimo odluke. Mnogo sam se pripremala za roditeljstvo jer Kana dugo nisam mogla da dobijem. Imam operisan karcinom štitnjače, tako da sam tokom mjeseci čekanja na trudnoću mnogo iščitavala i učila o svemu. Stekla sam svoje mišljenje i stav o odgoju djeteta i vodim se time.

 (Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Kako zaustaviti štucanje kod beba

Naredna priča

Odgajateljica Emina Pršić za Kidsinfo: Roditeljsko neznanje dovodi do nekompetencije, straha i nemoći

Najnovije iz BEBE

-->