fbpx
/

Kako zaustaviti štucanje kod beba

Postoji nekoliko načina kako zaustaviti ili spriječiti štucanje novorođenčadi. Neki od načina su da napravite pauze u toku hranjenja da beba podrigne, a može pomoći i korištenje dude. Važno je zapamtiti da većina beba štuca u prvoj godini života, što obično nije razlog za zabrinutost.

Štucanje se događa kad se djetetova dijafragma stegne. To tjera zrak kroz zatvorene glasnice, stvarajući zvuk štucanja.

U nastavku vam donosimo faktore koji izazivaju štucanje kod novorođenčadi, kao i najbolje načine za zaustavljanje i sprečavanje ove pojave. Također, pročitajte i kada je vrijeme da posjetite ljekara.

Kako zaustaviti štucanje novorođenčadi

Štucanje obično ne šteti bebi, iako odraslima štucanje može biti neugodno, to obično uzrokuje manju nevolju kod beba. Obično je uredu ostaviti bebu da prestane štucati. Ako se dugo ne zaustavi, dobra je ideja razgovarati s ljekarom. Ukoliko ste zabrinuti i štucanje kod beba vam smeta, postoje strategije kojima se, navodno, može zaustaviti štucanje. Evo o čemu je riječ:

Pauza za podrigivanje

Kad se želudac napuni zrakom, može pritisnuti dijafragmu, što uzrokuje grčeve. Odmor od hranjenja da bi dijete podrignulo može smanjiti količinu zraka u želucu. To može spriječiti štucanje. Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, dobro je bebu zaustaviti nakon pojedenih 30 do 60 mililitara mlijeka da podrigne te je nastaviti hraniti. Ako je dijete dojeno, dobro je to činiti dok ga prebacujete između dojki.

Korištenje dude

Sisanje dude može pomoći opuštanju dijafragme i zaustavljanju štucanja.

Davanje vode za grčeve (Gripe water)

Voda Gripe je mješavina bilja i vode. Tradicionalno se koristi za liječenje kolika (grčeva) i drugih želučanih problema. Začinsko bilje koje se obično nalazi u toj vodi uključuje: đumbir, komorač, kamilicu i cimet.

Neki ljudi vjeruju da bi vam ova voda mogla pomoći, međutim, niti jedan znanstveni dokaz trenutno ne podržava ovaj tretman.

Trljanje djetetovih leđa

Trljanje leđa i ljuljanje djeteta naprijed-nazad mogu im pomoći da se opuste. To može zaustaviti grčeve koji uzrokuju štucanje.

Što ne treba raditi

Neki dobro poznati lijekovi protiv štucanja u cijelosti su ukorijenjeni u tradiciji i nemaju nikakvu znanstvenu osnovu. To uključuje: skakanje, povlačenje za jezik i pijuckanje vode dok je osoba okrenuta naopako.

Loša je ideja isprobati ove i mnoge druge kućne lijekove na bebi. Ovi navodni lijekovi mogu uznemiriti bebu, a mogu biti i opasni. Malo je vjerovatno da će zaustaviti štucanje.

Prevencija

Štucanje se često ne može spriječiti, ali navedene strategije vam mogu pomoći:

– hranjenje bebe prije nego što postane jaka gladna, kako bi bila mirna

– često hranjenje bebe u malim količinama

– držati bebu uspravno pola sata nakon svakog hranjenja

– namjestiti flašicu tako da pored dude ne prolazi zrak

– provjeriti da li bebine usne prekrivaju cijelu dudu.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Interijer: Zavirite u novi porodični dom Jelene Jugović Tuncel

Naredna priča

Sertifikovana savjetnica za ishranu i suplementaciju Ilhana Miketek za Kidsinfo: I beba, kao i odrasli, ima pravo da ne voli neku namirnicu

Najnovije iz BEBE

-->