fbpx
///

SJEĆANJA DUGO TRAJU Evo čega se će djeca sjećati iz djetinjstva

Djeca vas doživljavaju kao vodiča jer se nalaze u nepoznatom svijetu, a događaje i osjećaje iz djetinjstva zauvijek nose u sebi

Često možete čuti odrasle ljude kako se prisjećaju svog djetinjstva, opisuju što su njihovi roditelji radili i kakvi su bili, ponekad se ta sjećanja lijepa, a ponekad se može osjetiti gorčina i žaljenje. Međutim, svi imamo trenutke i događaje koje ćemo zauvijek pamtiti bez obzira koliko smo godina imali, a poneki su i odredili naše daljnje ponašanje u životu. Roditeljska reakcija na smrt bake ili djeda, preseljenje u drugi grad, način na koji su se roditelji pozdravljali kada su došli kući s posla ili priča roditelja o rodbini nakon što su izašli iz kuće, sve to pamte djeca.

Budući da neke stvari i emocije djeca zauvijek nose sa sobom, bilo bi dobro razmisliti kako odgajate svoje mališane i što im ostavljajte u nasljeđe: 

Iskustva koja ste doživjeli zajedno

Možda se neće sjećati svake igračke koju ste im kupili za njihov rođendan ili koliko ste im puta kupili sladoled, ali bez obzira na razlog neka stvari ostaju s osobom cijeli život. Iskustva, više nego stvari, spajaju obitelj, tako će djeca pamtiti kada su s vama bila na sladoledu. ali sjećat će se vašeg društva, a ne sladoleda. 

Vrijeme kada ste odložili uređaje zbog njih

Tako često posebne trenutke gledamo kroz našu telefonsku kameru i propuštamo male stvari koje nam djecu pokušavaju pokazati jer nismo dovoljno prisutni. Kada ste potpuno posvećeni djetetu i odložite laptop ili pametni telefon, djeca u tim trenucima osjećaju da ste potpuno njihovi i da su voljeni. Oni znaju da ih volite cijeli vrijeme, ali u tim posebnim trenucima kada ste zajedno oni će primijetiti da se brinete, pogotovo kada prestanete provjeravati svoju e-mail poštu zbog njih

Pozitivne riječi upućene njima

U svijetu gdje se riječ ljubav počela koristiti za sve, reći “volim te”, nije nužno početak i kraj svega. Postoji i toliko drugih stvari koje možete reći, a koje će pozitivno utjecati na dijete: “Ponosim se s tobom”, “Ti činiš ovu obitelj boljom” i “Dobar si prijatelj”  – sve te rečenice utjecat će na dječje samopouzdanje i identitet od ranog doba, tako da u komunikaciji s njima budite pozitivni radije nego kritični, a oni će se toga sjećati.

Kako ste se nosili s teškim situacijama

Djeca vas doživljavaju kao vodiča jer se nalaze u svijetu u kojem nisu sigurni, svijet koji ih čini osjetljivima. Kada dođu teška vremena  – poput smrti, nezaposlenosti ili bolesti u obitelji – oni će pamtiti način na koji ste razgovarali s njima, kako ste učinili da se osjećaju sigurno i zaštitili ih te kako ste vi reagirali.

Vrijeme kad niste bili s njima

Iako ovo zvuči jako negativno, to može biti i pozitivno. Iako će se sjećati vremena kada niste bili s njima, a oni su vas trebali, to je sve dio života jer ne možete uvijek biti s njima. Također sjećat će se vremena kada su prvi put prespavali kod nekoga i nisu vas nazvali usred noći, i kada su prvi put napravili nešto veliko u školi i jedva čekali da dođu kući kako bi vam sve ispričali. Toga će s sjećati i kada postanu odrasli ljudi.

Kako ste se partner i ti ponašali prema drugim ljudima, ali i jedno prema drugom

Djeca uče od vas svaki dan, i kada pričate nekome iza njegovih leđa ili se loše ponašate prema nekome, sve će pokupiti od vas jer će misliti da je to u redu jer se mama i tata tako ponašaju. Kada ste kod kuće s djecom, a vi i vaš partner razgovarate o problemima, vaša djeca vas slušaju i uče iako se vama možda čini da se negdje samo igraju.

Kako ste se ponašali pod stresom i pritiskom

Život ne može biti bezbrižan i lagan, i vaša djeca će učiti kako se ponašati kad je raspored prenatrpan, kada niste završili projekt za školu, a večera nije gotova, a vi izgledate kao da ćete poludjeti. Ako pucate pod stresom, i vaša djeca će se učiti takvom ponašanju. Ako želite odgajati djecu koja će jednog dana znati nositi sa stresnim situacijama prvo razmislite kakav im primjer pružate.

Prethodna priča

UZBUĐENJE JE NA VRHUNCU Uz ovu hranu djeca će i na Staru godinu zaspati kao bebe

Naredna priča

VRIJEME PROMJENA Mudra 4-godišnjakinja objasnila problem novogodišnjih odluka

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->