fbpx
/

ZNAMO DA ZVUČI NEVJEROVATNO Evo čemu nas bebe mogu naučiti

I od tek rođenih beba može se svašta naučiti. I to uglavnom prekrasne i lijepe stvari

Kad postaneš roditelj, očekuje se da si ti ta koja učiš bebu. Ali, obratiš li pažnju, shvatit ćeš kako novorođene bebe svakodnevno imaju mnoštvo važnih lekcija i za nas roditelje. 

Vjerovati svojim instinktima

Možda gledaš svako malo u priručnike, guglaš i ispituješ liječnika, prijatelje i obitelj, ali doći će vrijeme kada ćeš prestati to raditi i slušati svoju majčinsku intuiciju. Jer, baš kada ćeš se osjećati kao da ne razumiješ što tvoja beba treba – počet ćeš dešifrirati bebin plač i odjednom ćeš znati što točno učiniti. Možeš ti to, mama! Samo nastavi vjerovati svojim instinktima. Tvoja beba je dio tebe i pokazat će ti što joj treba. 

Osloboditi se očekivanja

Možda si planirala imati u potpunosti prirodni porod ili ne dati bebi dudu, ali stvari se možda nisu odvijale kao što si prvotno planirala. Prvi dani majčinstva stvoreni su samo za tvoju bebu i ono što ona treba. Trenutno te uči da prestaneš pokušavati biti savršena i da jednostavno budeš svoja. Tvoja beba želi da smanjiš svoja očekivanja. Ti si sve što beba želi i treba. 

Spremnost

Sve što je potrebno je da tvoja beba ima prvu eksploziju u pelenama da shvatiš kako uvijek trebaš biti spremna s vlažnim maramicama, pelenama i rezervnom odjećom.  20 nevjerojatnih stvari koje roditelji nauče u prvoj godini

Smisao života

Istog trenutka kada postaneš majka – nešto kao da se duhovno dogodi i osjećaš se razbuđeno. Odjednom shvaćaš da je taj mali čovjek kojeg voliš i odgajaš smisao tvog života. Iako je sve što si ikad prije napravila vrijedno i važno, nikad se ništa neće moći mjeriti s tvojim djetetom. 

U redu je plakati

Najbolji način komunikacije koji tvoja beba zna je kroz plakanje. Tvoja beba ne želi da se uznemiriš kada se ona čini nesretna, stoga pokušaj ‘pročitati’ njezin plač. Beba ti uvijek govori nešto. Uči te da je u redu plakati. Plakanje je neka vrsta čišćenja i ponekad samo trebamo otpustiti ono što je unutar nas kako bi se osjećali bolje. 

Nesebičnost

Trenutno živiš svaki dan za svoje novorođenče i iako je to ‘davanje’ iscrpljujuće, istovremeno je i prekrasno. Tvoja beba naučila te je kako istinski biti nesebična. No, ne brini – kako beba raste, tako ćeš se i ti početi sjećati svojih želja i potreba, samo što ćeš sada imati širu perspektivu nad njima. 

Osmijeh je najbolja zahvala

Istog trenutka kada se tvoje novorođenče prvi puta nasmije – zaboravljaš i opraštaš mu na svim neprospavanim noćima, emocionalnom stresu i promjenama na tijelu. Taj prekrasni pokušaj osmijeha je bebin način zahvale za sve što radiš za nju i to je sve što ti je potrebno. 

Živite čudesan život

Dok u svojoj ruci imaš to malo zgužvano stopalo i dok se diviš tim malim prstićima – preplavljuje te osjećaj čudesa. Kako si stvorila nešto toliko savršeno i prekrasno? Srećom, najbolji dio roditeljstva je upravo čudo koje osjećaš u tom trenutku, a koje te drži tijekom cijelog odrastanja tvog djeteta. Svaki put kada dijete nešto otkrije, poželjet ćeš pritisnuti ‘pauzu’ na život. I iako danas možeš dokumentirati i sačuvati svaku uspomenu, teško je sačuvati taj isti osjećaj, osjećaj tog nevjerojatnog trenutka. Zapamti, živiš čudesan život zbog svog djeteta. 

Prethodna priča

NA POLUGODIŠTU Podržavajte, od drame nema koristi!

Naredna priča

ZNATE LI Koliko brzo nakon poroda možete ponovno zatrudnjeti?

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->