fbpx

BOLJE JE ŠTO PRIJE Kad početi vježbati nakon poroda?

Postporođajni fitness savjeti za nove mame

Stučnjaci su odavno otrkili da je vježba u toku trudnoće dobra za zdravlje. No, savjetuju da je bitno i što prije početi aktivnosti nakon poroda.

Regularne vježbe podižu nivo energije, pomažu kod sna, otpuštaju stres i slično. 

Koliko se smije vježbati nakon poroda? 

Preporučuje se bar 150 minuta srednje-intenzivne aerobičke aktivnosti sedmično. Te aktivnosti mogu biti bilo koje aktivnosti što će ubrzati rad srca i zbog kojih ćete se znojiti. Izaberite brzo hodanje, vožnju bicikla, uz dva dana joge ili pilatesa.

Koliko se dugo nakon poroda smije počet s vježbom?

Stručnjaci navode kako sve žene smiju početi s vježbama i kretanjem u prvih 24 sata do 30 minuta dnevno. Pod uvjetom da osjećate da možete bez obzira je li porod bio na carski rez ili su ga pratile i neke komplikacije tokom prirodnog poroda. Nekoliko minuta blagih pokreta jednako je vrijedno kao i pola sata vježbe. 

Kada ćete se vratiti vježbama zavisi o iskustvu pri porodu i da li imate neke upozoravajuće simptome. Ne postoji samo jedno pravilo jer je svaka žena i porod drugačiji. Bitno je samo da vam to odobri doktor i da slušate svoje tijelo. 

Koje su vježbe sigurne odmah nakon poroda?

Kada vam doktor da ‘zeleno svjetlo’ da počnete vježbati, možete početi istezanjem i vježbama za ojačavanje podižući lagane tegove ili sopstvenu težinu tijela. Zagrijte se podizanjem koljena ili hodanjem 10 minuta i onda se ‘hladite’ 5 minuta. Počnite od običnih abdomenskih ili karličnih pokreta. 

Kada ćete moći raditi intenzivnije vježbe zavisi od toga koliko ste prije bili aktivni, u toku trudnoće i koliko vježbe možete izdržati nakon poroda.

Ako niste prije trčali, sada nije pravo vrijeme da počnete polu-maraton.

Mame koje su bile aktivne koje su nastavile vježbati i u trudnoći mogu početi s intenzivnijim vježbama čak 3 do 4 sedmice poslije poroda. 

Prethodna priča

KRATKA, ALI KORISNA ANALIZA Kako okolina utječe na odgoj djece?

Naredna priča

ZANIMLJIVE ČINJENICE O JESENJIM BEBAMA

Najnovije iz Porod

-->