fbpx
//

ZANIMLJIVE ČINJENICE O JESENJIM BEBAMA

Jesen je najdraže godišnje doba mnogih mama.

Nije ni pretoplo ni prohladno, vrijeme za lagane jaknice i duge udobne hlače, vrijeme za ugodne šetnje, vrijeme za ispijanje finih toplih napitaka i još mnogo drugih stvari.

A, za mnogo mama, jesen je vrijeme u kojem očekuju rođenje svoje bebe.

Pročitajte neke od zanimljivih stvari po kojima se jesenske bebe razlikuju od drugih:

Teže manje pri porodu

Prema Nacionalnoj akademiji znanosti, bebe koje su začete između januara i maja imaju manju porođajnu težinu. Ova zanimljivost je svakako dobrodošla za buduće mame koje su nervozne oko poroda. 

Više su od svojih vršnjaka

Ako se nadate da će vaše dijete biti budući košarkaš/ica, možda imate sreće.

Prema mnogim istraživanjima, bebe koje su rođene u jesen malo su više nego bebe koje su rođene u proljeće ili zimu. Znanstvenici ovu činjenicu objašnjavaju time što su mame jesenskih beba više izložene suncu tijekom trudnoće, a njihova tijela tada proizvode više vitamina D koji je zaslužan za rast i razvoj kostiju. U prilog ovome ide i činjenica da jesenske bebe imaju jače i snažnije kosti. 3. Uspješne su u sportu Istraživanja su pokazala da su bebe rođene u jesen kasnije pravi sportski tipovi. Bebe rođene u jesen su najviše fit. U prilog ovome svakako ide i podatak da je najviše profesionalnih sportaša rođeno u jesen. 

Imaju veći rizik od astme

Prema istraživanju sa Sveučilišta Vanderbilt, bebe rođene u jesenskim mjesecima imaju veći rizik od astme nego ostale bebe. Znanstvenici smatraju kako se to događa zbog toga jer tijekom zime, više ostajemo kod kuće sa zatvorenim prozorima i upaljenim grijanjem tako da je to jedan od razloga za češću pojavu astme, odnosno veća izloženost alergenima (poput grinja) u prvim mjesecima života.

Sklonije su alergiji na hranu

Finsko istraživanje otkrilo je da su bebe rođene u oktobru i novembru u većoj opasnosti da razviju alergije na hranu, posebno na jaja i mlijeko. Potvrđeno je da je ‘krivac’ pelud koji tijekom prvog tromjesečja trudnoće pokreće razvoj jednog tipa antitijela, a znanstvenici vjeruju da je osjetljivost na namirnice koje sadrže alergene rezultat izloženosti fetusa polenu tijekom kritičnog razdoblja trudnoće. 

Akademski su uspješnije

Velika je vjerojatnost da će vaša jesenska beba biti super sportaš/ica, ali i super učenik.

Britansko istraživanje provedeno na 48 000 djece pokazalo je da su najuspješniji učenici djeca rođena u septembru. 

To može biti i zbog toga što su među starijima u svom razredu, te su više fizički i psihički razvijena kad krenu u školu, tako da se osjećaju sigurnijima u sebe.

“Sretni mjesec”

Istraživače je zanimalo u kojem mjesecu u godini se rađa najviše djece te su analizom 20-godišnjih podataka, u razdoblju od 1994. do 2014. godine, došli do zaključka u kojem se mjesecu rađa najviše djece. Radi se o mjesecu septembru, a najčešći rođendani su između 9. i 20. septembra.

Neki od razloga mogli bi biti da je vrijeme začeća jesenskih beba u vrijeme blagdana, kada većina ljudi uzima godišnje odmore kako bi ih provela u krugu svojih najdražih. Još jedan od razloga, prema tvrdnjama liječnika, može biti i taj što je kvaliteta sperme veća tijekom zimskih mjeseci, za razliku od vrućih, ljetnih mjeseci. 

Prethodna priča

BOLJE JE ŠTO PRIJE Kad početi vježbati nakon poroda?

Naredna priča

NOVE NAMIRNICE Djeca znaju biti izbirljiva, poslužite se trikovima

Najnovije iz BEBE

-->