fbpx
///

NOVE NAMIRNICE Djeca znaju biti izbirljiva, poslužite se trikovima

U želji da jelovnik njihove bebe bude bogat, raznovrstan i naravno, usklađen za preporukama za zdravu ishranu, roditelji često upadaju u probleme koje donosi odbijanje bebe da jede neke nemirnice

Nije lako s bebama i njihovim navikama. Posebno kad je u pitanju uvođenje novih namirnica u ishranu.

Zato će vam svaki roditelj otkriti kako su se služili raznim trikovima.

To nije prevara, nego jednostavno drugačiji način predstavljanja nečega što možda iz prvog puta nije prošlo. Kada bebe kreću sa nemliječnom ishranom i isprobavanjem novih namirnica, nailazimo na razne situacije, tačnije reakcije bebe.

Svaka beba ima svoj ukus

Neke bebe rado prihvataju sve što im se ponudi kašikom. Ali, kod nekih treba malo više truda.

Naravno, nije to sve do bebe, ima i do toga koju namirnicu nudimo. Ako je na redu neka slatka namirnica, gotovo da možemo biti sigurni da će dobro proći prilikom isprobavanja. Ista je situacija i sa jogurtom, na primjer. Međutim, da bismo uspostavili raznovrsnu ishranu, bogatu svim vitaminima, mineralima, vlaknima, koje unosimo kroz obroke, i namirnice moraju biti raznolike. Neke bebe odbijaju povrće, druge meso, a neke i voće.

Ipak, roditelji trebaju biti svjesni da su i okus i struktura sasvim novo za bebina čula, i tako treba da se postave. Važno je, dakle strpljenje.

Ponekada se dešava da ćete jednu te istu namirnicu uvoditi iz više puta, i to je sasvim normalno. I jeste poenta da ne odustajete. Kada bismo se mi vodili samo bebinim reakcijama negodovanja na neku hranu, dosta nas bi ostalo sa dve ili tri namirnice koje beba prihvata. I šta smo onda uradili? Pa baš ništa.

Naoružajte se strpljenjem

Zato je bitno da jednostavno prihvatimo da “danas” nije dan za to. Da beba nije možda raspoložena za isprobavanje, graška, brokolija. Pa da to ponudimo i sutra. Da, beba može biti neraspoložena za saradnju. Bebe su mali ljudi koji imaju svoje faze dobrog i lošeg raspoloženja. To kod njih može zavisiti od toga koliko su spavale i kako. I da li su site ili pregladnile u momentu isprobavanja nove namirnice. Takođe, da li su bile previše aktivne tog dana i samo žele na brzinu da se zasite mlijekom…

Samo bez nervoze

Kada su velike vrućine, bebama je prijatnije da piju nego da jedu, baš kao i nama. Na bebino raspoloženje djeluje toliko toga.

Ne smemo da izostavimo i naše raspoloženje i odnos prema hranjenju. Ako beba osjeti naš strah, nervozu, tremu zbog nečega, ne treba se čuditi ako naiđemo na odbijanje.

Bebe jako dobro osjećaju naše emocije.

Zato u korijenu treba sasjeći strah i tenziju vezano za temu uvođenja nemliječne hrane. To je jedna od osnovnih potreba svakog živog bića, i beba će svakako “naučiti”da jede. Samo je pitanje kada. A drugo pitanje osim kada, jeste kako će proći ta faza koja traje mjesecima. Ona u velikom procentu zavisi samo od nas i od našeg pristupa.

Potrebno je više vremena. Potrudite se da taj momenat pre hranjenja bude zabavan i vama i bebi. Tako će i samo isprobavanje proći lakše i brže.

Neke namirnice jednostavno ne voli

Naravno da postoje i izuzeci, postoje i namirnice koje beba naprosto ne voli. Njih će odbijati možda do 4. godine, a možda i do 14. godine.

OK je i uz pomoć roditeljskih trikova:

Pomiješajte namirnicu sa mlijekom koje beba pije.

Promijenite kašiku kojom hranite bebu.

Ako beba voli jogurt, kašu sipajte u praznu čašu od jogurta pa je odatle ponudite.

Uključite bebu u pripremu obroka (npr.gledanje ili “pomaganje”).

Ako kupujete pribor za jelo neka bude šaren.

Ako ništa od ovog ne pomogne i beba i dalje odbija neku namirnicu, odložite uvođenje za kasnije

Prethodna priča

ZANIMLJIVE ČINJENICE O JESENJIM BEBAMA

Naredna priča

POJAVIO SE HRIPAVAC Šta morate znati o ovoj zaraznoj infekciji?

Najnovije iz BEBE

-->