fbpx
//

SIGURNO SE I VI PITATE Trebaju li djeca u svojoj sobi imati TV?

Utvrđeno je da su djeca koja su imala pristup tv-u ili nekoj igraćoj konzoli u sobi, provodila više vremena pred ekranom. To je kasnije povezano s lošijim ocjenama u školi, višim indeksom tjelesne mase, fizičkom agresijom i simptomima ovisnosti o igricama

Sva novija istraživanja pokazuju kako djeca sve više vremena provode pred ekranom, a sve manje vani i u raznim aktivnostima.

Razloge trebamo tražiti i u nama. Prezaposleni smo, ponekad podlegnemo liniji manjeg otpora, nemamo vremena kontrolirati našu djecu, naći trenutke za igru, razgovor, odlazak na izlet.

Zato sve više djece u svojoj sobi ima televizor. Pa se roditelji pravdaju da barem nema svađe oko toga što će ko gledati.

Veliki minus

Stručnjaci pak smatraju da je tv u dječjoj sobi veliki minus.

Prema istraživanjima, djeca s tv-om u svojoj spavaćoj sobi provode manje vremena čitajući i spavajući, a također postoji i veća vjerovatnost da će kroz nekoliko mjeseci popustiti u školi te dobiti višak kilograma ili razviti ovisnosti o igricama – objasnili su.

Studija, objavljena u časopisu Developmental Psychology, pratila je više od 4700 djece u Sjedinjenim Američkim Državama i Singapuru, u dobi od 6 do 17 godina, tijekom razdoblja od 6 mjeseci do 2 godine.

Sveukupno gledano, utvrđeno je da su djeca koja su imala pristup tv-u ili nekoj igraćoj konzoli u sobi, provodila više vremena pred ekranom. To je kasnije povezano s lošijim ocjenama u školi, višim indeksom tjelesne mase, fizičkom agresijom, i simptomima ovisnosti o igricama.

Ne baš slavna statistika

Učinci vremena provedenog na ekranu nisu se mjerili samo onim što djeca zbog toga rade, već i onim što zbog toga rade manje – kao što je čitanje, bavljenje drugim aktivnostima, pa i fizičko druženje s prijateljima.

Kada je o agresiji riječ, stručnjaci su zaključili da se ona pojavila jer su djeca u miru svoje sobe gledala znatno agresivnije sadržaje nego što bi to činila u zajedničkim prostorijama gdje ih netko može vidjeti.

Izračunato je i kako djeca danas provode blizu 60 sati sedmično ispred ekrana. Više od 40 posto mališana od 4 do 6 godina ima televizor u svojoj spavaćoj sobi, kao i većina djece u dobi od 8 godina na više.

Prethodna priča

DOBAR IZBOR Barem jedna užina svakoga dana

Naredna priča

TRUDNOĆA (NI)JE DRUGO STANJE Najluđi pojmovi koje su žene tražile na google

Najnovije iz Mediji i tehnologija

-->