fbpx
//

UOBIČAJENO Nije uvijek loše ako se djeca iz škole vraćaju neraspoložena

U školi postoji visok stupanj strukture, rutine i pritiska da se ponašamo dobro. Djeci je potrebna ogromna energija da se to održi. To je jako zahtjevno

Skoro je već prošao prvi mjesec škole i sigurno ste primjetili da vam se djeca vraćaju neraspoložena nakon školskih sati.

Nisu jedina. Psiholozi objašnjavaju da je to uobičajena pojava po povratku iz škole ili strukturiranog okruženja i ne treba ju miješati s izljevom bijesa.

– Ispadi bijesa događaju se kada djeca žele nešto postići ili su odgovor na naredbu ili zahtjev roditelja – kaže dr. Gene Beresin.

Prema socijalnoj radnici Christini O’Halloran, loše raspoloženje po povratku iz škole je vrsta redakcije koja se može dogoditi kada su djeca preplavljena svime.

– Neka djeca plaču ili cvile, druga mogu biti agresivna i bijesna, a neka se zatvaraju. Prkos je vrlo čest. Djeca će odbiti napraviti domaću zadaću ili će vam odgovoriti. Starija djeca se povlače u svoju sobu i lupaju vratima te odbijaju reći zašto su uzrujana – pojasnila je.

Zašto se djeca tako ponašaju?

Beresin objašnjava da nije neuobičajeno da su djeca u školi pristojna, a onda se kod kuće okreću za 180 stupnjeva.

– Evo zašto. U školi postoji visok stupanj strukture, rutine i pritiska da se ponašamo dobro. Djeci je potrebna ogromna energija da se to održi. To je jako zahtjevno. Onda dođu doma, u siguran prostor s voljenim osobama, i jednostavno se ‘otope’ – pojašnjava Beresin.

Djeci treba vremena

Djeci je potreban odmor za mozak i treba im vremena da se opuste i smire svoje emocije.

– Mnoge takva dječja ponašanja izluđuju, ali voljela bih da roditelji shvate da su dobar znak. Pokazuju da vam djeca vjeruju, da se mogu opustiti i izbaciti sve iz sebe – poručuje O’Halloran.

Stručnjaci savjetuju roditeljima da olakšaju i sebi i djetetu. Na prvom mjestu da djeci ne prijete kaznama zbog njihovog ponašanja i da ih puste da se smire. Pokažite suosjećanje, ponudite djeci zagrljaj ili ih jednostavno pustite dok ne dođu k sebi. Pobrinite se da djeca dovoljno spavaju i da se zdravo hrane te modelirajte ponašanje koje želite vidjeti kod svoje djece.

Prethodna priča

IGRANJE NIJE SAMO ZABAVA Kako izabrati didaktičku igračku primjerenu dobi djeteta?

Naredna priča

ŽELI DJEVOJČICU Mama 8 dječaka čeka blizance

Najnovije iz Obrazovanje

-->