fbpx

10 stvari koje osobe bez djece ne razumiju

Da li vam se dešava da dobijate savjete o organizaciji sopstvenog vremena? Da vam prijatelji govore da malo ostavite dijete kod babe i dede (kao da ne znate da to možete uraditi)? Da vam kažu da izgledate umorno, isprano i da niste više kao nekad?

E, pa kad vam tako nešto kažu, sjetite se da ljudi koji nemaju djecu jednostavno ne razumiju neke stvari.

Evo nekoliko najočiglednijih stvari koje oni ne mogu pojmiti:

1. Da vam sopstveno dijete nedostaje – u tekstu Koliko vremena zaposlene mame provode sa svojom djecom? se jasno vidi da fizički nije moguće posvetiti se djetetu osim ako nemate kućnu pomoćnicu i ličnog asistenta. Sat-dva i to je to. Nakon 8 i više sati stresa kako čovjek da se ne zaželi bića koje jedva čeka da vas zagrli i da vam se nasmije? (Čupanje i bacanje stvari brzo izbriše ovu sliku, ali svejedno.).

2. Da vaših sat vremena nije isto kao sat vremena osobe bez djeteta – roditelji imaju poseban vremensko-prostoroni kontinuum. Sat vremena jednog roditelja je kao 15 minuta običnog čovjeka. Da bi roditelj odsustvovao iz kuće na sat vremena, a naročito mama, nije dovoljno da samo izađe iz kuće. Mora vidjeti kome će ostaviti dijete ako tata još radi, šta će to dijete jesti, u kojoj je fazi (spavanje, hranjenje…) i  to sve ako ima idealne uslove, da ode iz kuće bez plača. Bilo kakvo odsustvo od kuće zahtjeva planiranje ako hoćete da na miru provedete to vrijeme.

3. Da rečenica “imamo hrpu obaveza” nije fraza – jer ih jednostavno imate. Ako radite, znate da vam je dan ispunjen i da vam je 24 sata malo. Lijepo piše u okačenom tekstu pod rednim brojem 1.

4. Da rijetko kad spavate cijelu noć – super što vas prijatelji zovu da izađete i što poslije toga misle da ste smor i da ste ostarili od kad imate porodicu.

5. Da ste umorni (i to znate) i da vam potvrda umora treba kao i informacija da ste se udebljali.

6. Da zbog prethodnih pet stavki ne možete biti na vrhuncu raspoloženja poput vaših prijatelja i prijateljica bez djece

7. Da sada imate potpuno drugačije prioritete i da ste Maslovljevu piramidu vjerovatno okrenuli naopačke pa vam je dno sada na vrhu.

8. Da vam je vaše dijete omiljena tema jer u njega najviše energije ulažete. Koliko god bili svjesni toga i pokušavali poštedjeti druge ljude smaranja sopstvenim djetetom, svaki roditelj se ozari kad na red dođe priča o djeci.

9. Da ste (uglavnom) svjesni svega naprijed pobrojanog ali da je to teško ili nemoguće promjeniti dok vam dijete malo ne odraste.

10. Da ćete se slatko smijati kad uskoro ili kad god ti vaši prijatelji dobiju sopstvenu djecu i počnu prolaziti kroz iste ove stvari 🙂 sa kojima ste vi završili.

(Svezabebe.ba)

Prethodna priča

Pročitajte koja hrana pospješuje dječiji rast

Naredna priča

Sarajevo tour: Mejtaš i Stari Grad kroz objektiv Zerine Suyabatmaz

Najnovije iz VIJESTI

-->