fbpx

Pročitajte koja hrana pospješuje dječiji rast

Genetika je ta koja utječe na to koliko će vaše dijete biti visoko i kako će biti građeno. No, važno je omogućiti mu i zdravu prehranu koja će potpomoći tom rastu te ostvarivanju toga da dijete bude u granicama normalnima za svoju dob.

Ako je hrana koju djeca jedu niskokvalitetna, mogao bi se spriječiti rast te postizanje prosječne visine za svoju dob

Djeca rastu nekim svojim tempom, a taj tempo može biti jako ubrzano tijekom puberteta. Nakon puberteta, djevojčice i dječaci znaju još u prosjeku narasti još oko pet centimetara.

Međutim, nedostatak kvalitetne prehrane mogao bi spriječiti rast te postizanje prosječne visine za svoju dob. Što to djeca trebaju svakako konzumirati?

Proteini: Djeci u dobi između 3 i 18 godina treba 0.9 grama proteina po kilogramu težine. Svakako osigurajte dovoljnu količinu i to iz raznovrsnih izvora.

Ugljikohidrati: Djeci za rast su potrebne povećane kalorije. Stoga moraju imati uravnotežen unos ugljikohidrata, najbolje iz cjelovitih žitarica.
Cjelovite žitarice i proso su neki od zdravih izbora. Izbjegavajte jednostavne ugljikohidrate, poput onih iz namirnica sa slatkom hranom, jer mogu povećati rizik od pretilosti kod djece.

Vitamini: Svi su vitamini neophodni za rast i razvoj. Međutim, neki specifični vitamini, poput vitamina D i vitamina B-kompleksa, mogu izravno utjecati na visinu vašeg djeteta.

Minerali: Minerali poput kalcija, magnezija, kalija, željeza, mangana i fluorida neophodni su za rast vašeg djeteta. Adekvatni unos minerala pomaže promicanju zdravog rasta i povećanja visine.

Hrana koju treba jesti:

Jaja: Jaje osigurava gotovo 6,5 grama proteina, a u sebi sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Osim toga, jaja sadrže još nekoliko hranjivih sastojaka poput vitamina D, fosfora, omega-3 masnih kiselina, selena i joda koji pomažu u ukupnom rastu i razvoju djece.

Mlijeko: Proteini, vitamini poput vitamina D i minerali poput kalija, kalcija, fosfora i magnezija u punomasnom mlijeku podržavaju razvoj kostiju. Puno mlijeko ima više hranjivih sastojaka od obrane verzije.

Sojini proizvodi: Nekoliko primjera sojinih proizvoda su sojino brašno, komadići soje, tofu i sojino mlijeko. Soja je bogata proteinima koja se smatra ekvivalentnom životinjskima. Usto, bogati su i kalcijem.

Crveno meso: Crveno meso bogato je proteinima i nekolicinom mikronutrijenata, uključujući željezo koje je neophodno za sprječavanje anemije.

Nemasno meso: Riba i piletina bez kože idealne su opcije nemasnog mesa koje je bogato proteinima, a siromašno zasićenim mastima.

Mahunarke: Mahunarke, uključujući leću, crni grah, pinto grah, crveni grah, bogate su bjelančevinama i niskim udjelom masti.

Lisnato povrće: Dobar izvor kalcija za djecu koja ne konzumiraju mlijeko zbog intolerancije na laktozu

Orašasti plodovi: Sadrže mješavinu proteina i kalcija

Sjemenke: Većina sjemenki sadrži bjelančevine, ali neke sadrže i kalcij, kao npr. chia sjemenke.

Žitarice: Bogate su magnezijem koji potpomaže zdrav razvoj i rast kostiju

Voće bogato mineralima: Naranče, marelice kiwi i ananas bogati su kalcijem, važan za pravilan razvoj kostiju.

(Dječjaposla.com)

 

Prethodna priča

Bloger Nick Simard: Sedam stvari koje treba prestati govoriti tatama

Naredna priča

10 stvari koje osobe bez djece ne razumiju

Najnovije iz VIJESTI

-->