fbpx

Zdravlje: Jesu li vakcine protiv COVID-19 sigurne za djecu?

Kada je riječ o vijestima vezanim za korona virus u posljednje vrijeme one su u znaku vakcina. U skladu s tim smo imali priliku da svakodnevno slušamo i čitamo o planovima za masovnu vakcinaciju i brojnim drugim stvarima, ali ono o čemu se rijetko govori je da li su te vakcine sigurne za djecu?

Odgovor na ovo pitanje dao je profesor doktor Georgios Konstantinidis, predsjednik Udruženja pedijatara Srbije.

Nijedna od vakcina protiv virusa COVID-19 koje se sada pominju i koje će biti u masovnoj upotrebi nije predviđena za djecu mlađu od 18 godina. To, naravno, nije neopravdano s obzirom na to da su se djeca pokazala kao najčvršća karika u pogledu otpornosti na korona virus. Stvar je u tome da svaka vakcina mora biti posebno prilagođena djeci u pogledu nekoliko parametara. Naprimjer, ona bi, između ostalog, morala da ima manju alergenost. O tome se prilikom pravljenja vakcine, u ovom trenutku, nije razmišljalo zbog pomenutih epidemioloških karakteristika korona virusa – rekao je on.

Slično pišu i svjetski mediji koji navode da će prioritet pri vakcinisanju biti stariji od 60 godina i oni s određenim medicinskim stanjima.

(lolamagazin.com, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Uživanje na snijegu: Zimska čarolija poznatih

Naredna priča

Simptomi rane trudnoće o kojima se rijetko govori

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->