fbpx
/////

IGRANJE NIJE SAMO ZABAVA Kako izabrati didaktičku igračku primjerenu dobi djeteta?

Svaki roditelj ponekad podlegne i u prodavnici onako, uz put kupi igračku koje dijete baš u tom trenutku želi.

Poigra se malo, a onda… Znate već.

No, stručnjaci savjetuju da postoji više stvari na koje morate paziti i imati na umu da biste mogli lakše izabrati didaktičku igračku za svoje dijete.

Igranje nije samo zabava – ono je imperativno za razvoj vašeg djeteta. Toliko je važno da Visoka komisija Ujedinjenih naroda za ljudska prava prepoznaje igru kao pravo koje bi svako dijete trebalo imati priliku iskusiti.

Nažalost, u doba pametnih telefona, izvannastavnih aktivnosti i neumjerenog akademskog pritiska, djeca provode puno manje vremena igrajući se. Razumljivo je da roditelji žele da djeca ostanu u koraku s školskim obavezama, ali važnost slobodnog vremena provedenog s edukativnim igračkama ne smije se podcijeniti.

Zato u buduće obratite pažnju i igračke pažljivo birajte, jer prave igračke mogu poticati ključne vještine važne za razvoj vašeg djeteta.

 Didaktičke igračke pomažu u razvoju područja poput kreativnog razmišljanja, jezika i pismenosti, rane matematike, rješavanja problema i socijalno-emocionalnog rasta. 

Također, nekoliko istraživanja je pokazalo da ove igračke, osobito one koje zahtijevaju praktično sudjelovanje, mogu poboljšati kognitivne vještine koje značajno pridonose uspjehu u školi.

Kako izabrati didaktičku igračku?

Imajte na umu interese i sposobnosti vašeg djeteta. Da bi stvarno doprinijela razvoju vašeg djeteta, igračka mora privući njegovu pažnju. Ako dijete voli dinosaure, potražite igre i igračke usmjerene prema prahistorijskim konceptima.

Potražite igračke koje imaju otvoreni karakter i omogućuju različite načine upotrebe. Igračke poput građevinskih blokova, setova za izgradnju i materijala za umjetničke radove pametne su investicije jer se mogu koristiti iznova i na različite načine. Dodatna prednost otvorenih igračaka je njihova sposobnost da STEM (nauka, tehnologija, inženjering, matematika) područja učine zabavnim i pristupačnim. Djeca ih mogu koristiti za stvaranje i izgradnju vlastitih kreacija, sudjelujući u procesu dizajna iz prve ruke.

Dobra su ideja i igračke koje potiču maštu i pružaju prilike za pretvaranje i igru uloga. Pretvaranje i igra uloga sjajan je način za razvijanje kreativnosti. Ove igre istovremeno poboljšavaju jezične i vještine. Kroz igru uloga, djeca stvaraju nove riječi dok glume različite likove i smišljaju nove scenarije. Plastične kuhinje i kuhinjski setovi postaju domovi ili restorani, dok igračka blagajna s novcem može naučiti dijete kako funkcionira kupnja. Blokovi i igračke životinja, automobili ili drugi likovi potiču dijete da izgradi minijaturni zoološki vrt ili grad. 

Izaberite igračke koje potiču društvene vještine i suradničku igru. Igračke koje potiču suradnju izuzetno su važne za razvoj društvenih vještina u ranim godinama. Igre na ploči su očiti izbori, ali setovi za eksperimentiranje, slagalice i konstrukcijski setovi također su izvrsni. Ove igračke djeci pokazuju važnost dijeljenja, reda i pronalaženja kompromisa. Za stariju djecu, ovi tipovi igračaka nude prilike za savladavanje suradničkog rada i rješavanja problema kao grupa.

Biranje igrački s obzirom na dob djeteta

Pronađite društvene igre prilagođene dobi djeteta koje uključuju pomažu u razvoju matematičkih i jezičnih vještina. Brojna istraživanja sugeriraju da društvene igre imaju potencijal unaprijediti matematičke vještine. Kod malene djece, igranje društvenih igara pruža idealnu priliku za izgradnju vještina brojenja dok se kreću po ploči igre. Tijekom igre također uče kako razvijati strategiju – što pomaže u izgradnji matematičkih i kognitivnih vještina. Postoji niz različitih društvenih igara koje potiču razvoj vještina čitanja.

Uzimanje u obzir dobi svog djeteta iznimno je važno kada birate didaktičku igračku. Igračka bi trebala pružiti dovoljan izazov da bude zabavna, ali ne toliko komplicirana da bi frustrirala vaše dijete. Ne želite da se prestane igrati s njom jer ju ne može razumjeti. Pravilno usklađena s dobi djeteta, didaktička igračka može potaknuti njegovu znatiželju i potaknuti kritičko razmišljanje. Pomaže u razvoju vještina na način koji je prilagođen i koristan za njegovu specifičnu fazu razvoja.

Prethodna priča

ŠVEDSKA U školama se ukidaju tableti, vraćaju se na knjige

Naredna priča

UOBIČAJENO Nije uvijek loše ako se djeca iz škole vraćaju neraspoložena

Najnovije iz BEBE

-->