fbpx
//

VJEČITO PITANJE: Trebamo li pomagati djetetu oko pisanja domaće zadaće?

Pedagozi savjetuju – Recite svom djetetu da od njega očekujete da samostalno piše domaću zadaću. Dijete se mora samo snalaziti, ali mora znati da može računati na vašu pomoć. Vi ćete uvijek biti tu da ga ohrabrite i slijedite u u školskim obvezama

 Kad naša djeca krenu u školu, nerijetko se desi da s njima krenemo i mi.

Zadaće, vježbe, crteži iz likovnog, učenje lekcija, rješavanje zadataka iz matematike, a kasnije i iz drugih predemeta.

Nakon posla, kućnih obaveza, drugih raznih obaveza koje nas okupiraju, rješavanje zadataka ili pomaganje oko zadaća nije baš posao koji nas raduje.

Šta uraditi?

Pedagozi savjetuju – Recite svom djetetu da od njega očekujete da samostalno piše domaću zadaću. Dijete se mora samo snalaziti, ali mora znati da može računati na vašu pomoć. Vi ćete uvijek biti tu da ga ohrabrite i slijedite u u školskim obvezama.

No, važno je zapamtiti: Nikada nemojte umjesto djeteta pročitati tekst iz udžbenika, zapisati sažetak i dati mu da nauči. 

Najdragocjeniji dio procesa učenja je rad na razumijevanju gradiva te odvajanju bitnog od manje bitnog. 

Zadaće su korisne

Domaće zadaće su korisne jer se njima ponavlja i uvježbava ono što se učilo u školi, odnosno priprema za nastavak rada. Tako kroz zadaće dijete uči samostalno pronaći podatke iz udžbenika i izvući ono najvažnije. Dijete uči planirati vrijeme za rad, razvija odgovornost i samostalnost. 

Domaća zadaća je za brojnu djecu njihova prva obveza. Na djetetu je da je donese kući i na njemu je da istu napiše i rad odnese u školu. 

Djeca tako uče da odgovornost leži na njima – da su odgovorni za vlastite postupke – navode stručnjaci.

Zato evo i savjeta kako se odnositi prema školskim obavezama našeg đaka.

1. – 3. razred osnovne škole
Zamolite dijete da vam kaže što ima za domaću zadaću i recite mu kada bi trebalo izdvojiti vrijeme za nju. Budite u blizini kako biste mu mogli pomoći i usmjeriti ga.

4. – 6. razred osnovne škole
Provjerite piše li dijete domaću zadaću u određeno (dogovoreno) vrijeme, pomozite mu budući da se samo trudi ili mu predložite da nazove prijatelja ako mu je potrebna pomoć.

7. razred – 4. razred srednje škole
Osim u iznimnim situacijama, dijete bi trebalo raditi samostalno. Koristite se tehnikama učenja kako biste pomogli djetetu da radi djelotvornije.

Sretno!

Prethodna priča

ISKUSNI UČITELJI ZNAJU Ima i ne baš tako dobrih lekcija koje djeca uče u školi

Naredna priča

Željko Lazarević, Udruženje "Beba više" iz Brčkog : Motivacija za sve mora biti ljubav 

Najnovije iz Mediji i tehnologija

-->