fbpx
//

PODRŠKA JE VAŽNA 5 stvari koje svaka novopečena mama želi (ali ih neće tražiti)

Biti novopečena mama je prekrasno i uzbudljivo, ali također je i iscrpljujuće i stresno…

Majčinstvo je oluja hormona, nedostatak sna i razdoblje velikih promjena u životu, pa se majke novorođenčadi često osjećaju usamljeno i preplavljeno čudnim osjećajima prvih sedmica i mjeseci nakon poroda. 

Uz to, mame ne spavaju i emocionalno se prilagođavaju novoj situaciji brinući o potrebama svoje malene bebe.

Tako to biva, desi se da i članovi porodice i prijatelji, koji su ranije obećali navratiti i ponuditi podršku sada imaju vlastite obaveze. I nemaju vremena svakodnevno doći, nazvati, svratiti.

Zato se treba sjetiti novopečenih mama, pružiti im prijeko potrebnu podršku. Evo i savjeta kako:

1. Donesi (joj) hranu

Bez obzira kuhaš li nešto ili ne, svrati do trgovine s namirnicama i napuni nekoliko vrećica; svaka će nova mama cijeniti ukusnu hranu koju nije morala sama kupovati ili kuhati. 

2. Pomozi u čišćenju!

Koja nova mama ima energije za usisavanje ili pranje rublja? Budi pažljiva kad se javljaš za ovaj zadatak. Nemoj držati prodike, kako novu mamu ne bi uznemirila mišlju da je njezina kuća prljava. Samo joj reci da svaka novopečena mama zaslužuje biti pošteđena posla i da bi joj rado ispraznila perilicu posuđa ili oprala odjeću. Ako je moguće, ponudi joj to putem poruke ili na telefon prije nego što dođeš.

 | Author: Shutterstock

3. Čuvanje djece!

Bilo da to znači držanje bebe dok se mama u miru tušira ili sat do dva drijema ili trči u šoping centar, ova će se ponuda uvijek cijeniti. Samo prilika za bezbrižno drijemanje bit će nevjerojatno korisna i cijenjena.

4. Razmazi je!

Povedi mamu na manikuru ili joj uruči poklon bon za pedikuru. Druga mogućnost: Sastavi poklon košaru napunjenu mirisnim gelom za tuširanje, maslacem za tijelo i pilingom za stopala. 

5. Ohrabri ju!

Tako je slatko kad vam buket cvijeća stigne na kućni prag, a preslatko je naći i veselu čestitku u poštanskom sandučiću. Ali znaš li što je najbolje? (I tako jednostavno …) Primanje SMS poruka od prijatelja koji nude podršku i pitaju kako si. Besplatno je, nije komplicirano i novopečenoj mami više puta daje do znanja da nije sama i da netko misli na nju. 

Ne brini ako ona ne stigne uvijek odgovoriti na tvoje poruke. Možda spava ili je jednostavno preumorna. Ali nastavi joj slati “ljubav”: „Hej, mislim na tebe! Samo da ti kažem da si sjajna. Šaljem ti veliki zagrljaj. ” 

To je odličan način da podsjetiš svoju prijateljicu da još uvijek postoji svijet čiji je dio i izvan njena četiri zida s bebom. To je mala gesta koja ima smislen i trajan učinak.

Prethodna priča

IZBJEGNITE ZAMKE Prijateljski savjeti za savršeno ljetovanje

Naredna priča

ODMOR ŠAMPIONA Novak Đoković uživa u akva parku sa djecom i suprugom

Najnovije iz Porod

-->