fbpx

U prvom upisnom roku u srednje škole BPK-a najveći interes za medicinsku struku

Prvi rok za upis u srednje škole na području Bosanskopodrinjskog kantona (PK) Goražde ističe danas, a najviše interesovanja budući srednjoškolci iskazali su za zvanja i zanimanja u Srednjoj tehničkoj školi (STŠ) “Hasib Hadžović“, čiji su kapaciteti već premašeni.

Po riječima direktora Rifeta Bečića, danas do podne u ovu školu stiglo je 100 prijava.

Najveći interes vlada za odjeljenje medicinska sestra-tehničar gdje je prijavljeno 40 učenika, slijedi mašinski tehničar za CNC tehnologiju sa 32 učenika dok je za PTT tehničara prijavljeno 28 učenika. U skladu s odlukom Vlade BPK, predviđen je upis tri odjeljenja sa po 24 učenika, a s obzirom da je taj broj već premašen, Vlada će odlučiti i da li će biti drugog upisnog roka – kazao je Bečić.

Podsjetio je da je ova škola proteklih dana ispratila 92 maturanta, a za učenika generacije proglašen je Ahmed Mahmutović.

U Srednjoj stručnoj školi “Džemal Bijedić“ takođe su zadovoljni interesovanjem za upis, a najviše vlada za struku elektroničara.

Za kombinovano odjeljenje trećeg stepena elektroničar/mehaničar i elektroničar telekomunikacija do danas su prijavljena 23 učenika, slijedi poslovno-pravni tehničar IV stepena za koji je prijavljen 21 učenik, dok je najmanji interes zabilježen za zanimanje prerađivač plastičnih masa gdje je stiglo 10 prijava. Možemo biti zadovoljni odzivom s obzirom da je ove u odnosu na prošlu godinu upisan veći broj učenika, a vjerujemo da će ih biti i više u drugom upisnom roku – kazao je direktor ove škole Sedin Hadžimusić.

SSŠ “Džemal Bijedić“ uz dodjelu diploma ispratila je generaciju od 70 maturanata, a učenicom generacije proglašena je Samra Kovač.     

Svečani ispraćaj 74 maturanta danas je upriličen i u Mješovitoj srednjoj školi “Enver Pozderović“ gdje je za učenika generacije proglašen Mirza Hadžić.

Direktorica Mula Imamović napominje da je u ovoj školi predviđen upis dva odjeljenja gimnazije i jedno ekonomskih tehničara.

 U prvom upisnom roku stiglo je 30 prijava za gimnaziju dok je slab odziv zabilježen za ekonomskog tehničara gdje je prijavljeno tek osam učenika. Dodatne prijave očekujemo u drugom upisnom roku u periodu od 23 do 26 juna – istakla je Imamović.

Odlukom Vlade BPK Goražde u tri srednje škole na području kantona predviđen je upis po tri odjeljenja sa po najviše 24 učenika.  

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Zerina Suyabatmaz: Naše iskustvo s uvođenjem krute hrane

Naredna priča

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Sacher torta

Najnovije iz VIJESTI

-->