fbpx
//

EVO ODGOVORA Kad je pravo vrijeme da dijete uči strani jezik?

Koliko jezika znaš, toliko vrijediš – i nije daleko od istine jer danas je, uz maternji, sasvim normalno da savršeno znaš engleski, a ako uz to ne govoriš perfektno bar još jedan (poželjno je više) svjetski jezik to je već problem

Kada sve ovo čitate muka vam je od pomisli na vremena kada ste u školi lomili jezik učeći strani, vama potpuno nepoznati jezik. Htjeli biste malo olakšati svome mališanu i na vrijeme ga upisati u školu stranih jezika kako bi mu kad krene u osnovnu školu bar malo bilo lakše, kad već vama nije. Muči vas pitanje kako će vaše dijete, koje jedva da govori svoj materinji jezik, već početi učiti strani jezik? Zvuči nevjerojatno ali sada je pravi trenutak da vaš mališan počne spikati, šprehati ili parlati jer djeca te dobi jednostavno upijaju jezik. Što prije upoznaju drugi jezik, to će im ga biti lakše naučiti.

Kada je onda pravi trenutak?

Ispitivanja su pokazala i da već početkom 7. godine sposobnost djeteta za usvajanje jezika slabi, pa se smatra kako je učenje stranog jezika u predškolskoj dobi – između 3. i 7. godinem vrlo dobro za stimuliranje moždanih vijuga. Vještina lakog usvajanja stranih jezika gubi se vrlo rano – već između 8. i 12. godine života, što zna svatko tko je pokušao naučiti strani jezik kasnije u životu.

Tačan dan, mjesec i sat koji bi bili idealni da vaš mališan počne s učenjem stranog jezika vam ne možemo reći ali istraživanja pokazuju da ako je djetetov govor dobro razvijen, nema potrebe čekati početak osnovne škole kako bi se započelo s učenjem sranog jezika.

Učite zajedno

Možda vam se na prvu čini kako učenje zajedno podrazumijeva kako i vi morate vrhunski govoriti strani jezik koje dijete uči. I bez poznavanja jezika možete pružiti potporu svojemu malenom genijalcu i učiti zajedno. Ne morate tečno govoriti strani jezik kako biste djetetu bili pomoć i podrška. Postoje dvojezične knjige, igračke i drugi proizvodi uz koje možete oboje učiti.

Koristite pravilo “jedan roditelj, jedan jezik”! Ako tečno govorite drugi jezik, razgovarajte samo tim jezikom sa svojim djetetom, a vaš partner neka koristi svoj materinji jezik dok razgovara s njim. Ovisno o tome kada započnete, od dvije godine nadalje, vaše dijete već će znati na kojem jeziku treba razgovarati s kojom osobom.

Potičite dijete da koristi nove riječi koje je naučilo jer su djeca u mlađoj dobi često vrlo sramežljiva pa ne žele govoriti na stranom jeziku zbog straha od pogreške ili izrugivanja. Iako vam se na početku može činiti da dijete na pamti previše riječi, sama činjenica da sluša i govori drugi jezik omogućit će mu kasnije da bolje tumači i izgovara strane zvukove, a samim tim i bolje uči strani jezik.

Gdje upisati dijete?

Danas većina vrtića je dobar način učenja jezika jer se odvija u vrijeme kada je dijete ionako u vrtići pa ne zahtjeva dodatno vrijeme koje biste morali utrošiti ako dijete vozite na tečaj u specijaliziranu školu stranih jezika. Prednost je i što se učenje jezika odvija u poznatom prostoru, među poznatim učiteljima pa dijete neće trebati dodatno vrijeme za upoznavanje i prilagodbu. Često nepoznata okolina može negativno utjecati na dijete, koje se onda boji ili srami govoriti na stranom jeziku.

Želite li intenzivnije učenje jezika dijete možete upisati u dvojezični vrtić gdje se svaki dan koristi strani jezik koje dijete uči kroz igru s vršnjacima.

Učenje može dodatno olakšati ako pokušate povezati svoje dijete s izvornim govornicima jezika koji uči. Ako vam mogućnosti dopuštaju unajmite osobu koja govori strani jezik, ili se upišite u igraonicu gdje mame i djeca zajedno govore jezikom za koji ste zainteresirani.

Ovo je jedinstvena prilika da se i vi ponovno vratite u školske klupe. Upišite se u školu stranih jezika za odrasle i zajedno sa svojim mališanom polako upoznajte i otkrivajte novi jezik, riječ po riječ.

Prethodna priča

I TO SE JEDNOM MORA Povratak na posao nakon poroda

Naredna priča

NAUČITE RAZLIKU Što su ginekološki brisevi, a što papa test?

Najnovije iz Mediji i tehnologija

-->