fbpx

Koliko je bolan porod i kako možete pokušati smanjiti bol?

Porod je nešto  od čega većina žena strahuje. Ne znaju šta ih čeka i koliko će boljeti. Odgovor na drugo pitanje teško je dati jer će svaka rodilja drugačije doživjeti porod. No evo što možete očekivati ako rađate prvi put.

Prva faza poroda je kad počnete osjećati redovne kontrakcije maternice sve dok se ne otvorite deset centimetara. To može potrajati nekoliko sati do nekoliko dana. Ali tek u drugoj fazi poroda dolazi do najveće boli.

Druga faza obuhvata period otkad se žena otvori deset centimetara pa dok ne porodi dijete. Bol se može intenzivirati s jačanjem kontrakcija i kada beba počne izlaziti kroz porođajni kanal.

Prema Euanu Wallaceu, bivšem direktoru opstetrike u Monash Health u Australiji, tokom druge faze može doći do jakih grčeva i stezanja abdomena. 

Wallace kaže da se mnoge žene žale na bolove u leđima tokom druge faze. 

Na skali od jedan do deset, neke žene porođajnu bol ocjenjuju ocjenom dva ili tri, dok druge daju desetku. Bol koju uzrokuju kontrakcije se javlja pa prestaje i tada slijedi kraći period olakšanja.

Položaj majke tokom porođaja također je važan. Čučanj može smanjiti bol i skratiti drugu fazu porođaja. Sjedeći položaji se povezuju s manje porođajne boli i skraćenom drugom fazom porođaja, ali povećanim gubitkom krvi i ozljedama sfinktera.

Druga faza porođaja je tjelesno najaktivnija za tijelo. Prema studiji iz 2011. godine, broj otkucaja srca može porasti i do 200 u minuti.

“To je ekvivalentno najintenzivnijoj vježbi koju izvodi profesionalni sportaš”, pojašnjava Wallace.

Kad porod završi, bol bi se trebala smiriti, ali žena može biti osjetljiva, posebno u leđima, trbuhu i zdjelici. Ako liječnici moraju napraviti epiziotomiju, odnosno rez na vaginalnom otvoru kako bi pomogli bebi da izađe, taj dio tijela također može biti osjetljiv i bolan. Vaginalni rez obično zacjeljuje četiri do šest sedmica nakon poroda.

(index.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Njega bebe: Ova 4 osnovna koraka nikako nemoj preskakati

 
Prethodna priča

Njega bebe: Ova 4 osnovna koraka nikako nemoj preskakati

Naredna priča

Zašto uživamo u filmovima koji nas rastužuju?

Najnovije iz Porod

-->