fbpx
//

NAUČITE RAZLIKU Što su ginekološki brisevi, a što papa test?

Mnoge žene često brkaju i vjeruju da su ginekološki brisevi isto što i papa test. Ako ste i Vi jedna od njih čitajte dalje i saznajte više koje su razlike. Donosimo razlike i objašnjenja čemu služe ginekološki brisevi, a čemu Papa test.

Što je papa test i čemu služi?

Papa test je kratki postupak, u sklopu rutinskog ginekološkog pregleda, u kojem se prikupljaju stanice iz vrata maternice (donjeg, uskog dijela maternice) na vrhu vagine. Svrha mu je rano otkrivanje premalignih promjena i raka vrata maternice kod žena. Ranim otkrivanjem raka grlića maternice puno su veće šanse za izlječenje i prvi je korak u zaustavljanju mogućeg razvoja raka vrata maternice.

Što su ginekološki brisevi i čemu služe?

 width=

Bris cerviksa odnosno vrata maternice je ginekološka pretraga kojom se dokazuje infekcija ženskog spolnog sustava. Uzima se tako da ginekolog rotira bris nekoliko sekundi do jednog centimetra u endocervikalni kanal.

Bris uretre odnosno mokraćnog kanala je pretraga koja se koristi za dokazivanje infekcije spolnog sustava u uretri ili genitalijama. Važna je u dijagnostici infekcije HPV-om, gonoreje i klamidije. Uzima se tako da ginekolog uvodi vatirani štapić do 3 centimetra u mokraću cijev te ga lagano i kratko rotira.

Najčešće će Vas ginekolog uputiti na bris ako nalaz PAPA testa pokaže abnormalne ili atipične stranice, ako imate svrbež ili pojačan iscjedak promijenjenog mirisa ili izgleda. Pogotovo ako nakon što ste uzimali terapije te se svejedno vraća bakterija. Ili ako planirate trudnoću. Kako infektivne bolesti danas predstavljaju jedan od vodećih uzroka neplodnosti, jako je važno postaviti pravodobne dijagnoze. Svakako bi bilo dobro napraviti briseve ako ih još niste radili.

Uz pomoć cervikalnih briseva može se dokazati:

  • klamidijsku infekciju,
  • infekciju HPV-om (humanim papiloma virusom),
  • mikoplazmu i genitalna ureaplazmu (Ureaplasma urealyticum i parvum, Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium),
  • gardnerellu vaginalis,
  • genitalni herpes,
  • gonoreju,
  • sifilis,
  • gljivične infekcije.
Prethodna priča

EVO ODGOVORA Kad je pravo vrijeme da dijete uči strani jezik?

Naredna priča

RODITELJI SU „NADLJUDSKA BIĆA" Zašto ostajemo zdravi kad je dijete bolesno?

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->