fbpx
////

LJETNE DILEME: Treba li beba na plaži nositi kupaće gaćice ili pelene?

Nema ljepše za djecu nego kupati se gola. Ništa ih ne žulja i nema neugodnog mokrog osjećaja na tijelu. Zašto ih onda mučiti kupaćim kostimima? No, kupanje bez gaćica nije baš sigurno, zdravo ni dobro

Pored toga što vam se čini praktično da vašu bebu pustite na plažu bez gaćica, vjerojatno smatrate i da su pijesak i kamenčići sterilni jer je sunce ubilo sve bakterije?

Ali, kad se pojave osipi ili neka upala, stvari više nisu tako jednostavne. 

Priče o sterilnosti pijeska ili kamenčića zbog izloženosti suncu su preuveličane. Naprotiv, toplina i vlaga su gotovo idealni uvjeti za razvoj bakterija koje mogu dospijeti i do spolnih organa, ući u tijelo kroz mokraćovod i dovesti do cistitisa odnosno upale mokraćnog mjehura.

Spektar nepoželjnih napasti koje dijete na plaži može pokupiti je velik – od glista i gljivica pa do bolesti koje se prenose spolnim putem. No, ako je dijete u gaćicama, šanse da se bilo čime zarazi ravne su nuli. shutterstock_2168292293.jpg (Foto: SHUTTERSTOCK)

SIMPTOMI CISTITISA

Prvi simptomi upale su bolovi u donjem dijelu trbuha, osjećaj neugode i peckanja pri mokrenju. Primijetite li takve simptome kod djeteta, odmah pođite liječniku. Vjerojatno ćete dobiti antibiotik.

Za brže ozdravljenje, važno je poboljšati cirkulaciju u tom dijelu trbuha, a zato je potrebno da se područje trbuha grije. Zato dopustite djetetu da uživa na suncu u kasnim poslijepodnevnim satima.

Ispiranje mjehura tekućinom

Voda, sokić, čaj će isprati bakterije iz mjehura i neće im dopustiti da se rašire po mokraćnim putevima te da se upala zakomplicira.

Najbolje je zato djeci češće nuditi običnu vodu, svježe cijeđene sokove, čajeve koje vole, najbolje onaj od brusnice.

od brusnice.

GAĆICE ŠTITE OD OZLJEDA

Nema sumnje da ćete dijete pustiti da dio vremena bude golo na plaži.

Možda nije loše skinuti mu gaćice kad ide u more na plivanje, a zatim kad je izvan mora ponovno ga odijenuti u suhe kupaće.

One će zaštititi djetetove spolne organe od trauma, ozljeda kamenčićima ili grančicama ili mogućih opeklina od sunca.

Prethodna priča

SAMO PRIRODNO Zaustavite komarce!

Naredna priča

STRUČNJACI OBJASNILI Zašto ne treba hvatati djecu koja skaču u bazen

Najnovije iz BEBE

-->