fbpx
//

Ih, što ovo nismo znali dok su djeca bila mala

Uspori, odmori, udahni, ostavi mobitel. Uživaj u svakom trenutku sa svojim djetetom

Sad znate, ako su vaša djeca već odrasla ili makar znaju sami da se okupaju, obuku, napišu zadaću, da svaka faza roditeljstva nosi svoje izazove.

Sigurno svakoga dana pomislite kako vrijeme leti i kako zapravo nismo u pravom smislu uživali dok su naša djeca bila bebe.

Tada smo uglavnom mislili da sve radimo krivo. A zapravo, nije bilo tako. Išlo nam je dobro, ali smo mislili da možemo bolje i žalili što nismo dobili makar jedno pismeno uputstvo na kojem piše: Najlakši način da odgojite dijete.

Svašta nam se tada motalo po glavi, pa evo da demistificiramo tadašnje misli

Manjak sna neće ubiti

Neprospavane noći koje je donijela beba činile su nam se kao vječnost. I teško nas je bilo uvjeriti da se naša beba neće zauvijek buditi po noći. Ko nas je mogao ubijediti da će bebe uskoro imati svoj ritam, prespavati cijelu noć, da noćno dojenje neće biti problem.

Priznajte, danas nam ponekad nedostaju ti noćni rituali. Šteta što nismo znali uživati u njima.

Nemoj se opterećivati kupovinom skupih igrački

I danas kupujemo našoj djeci, što im treba, ali i ono što im ne treba. Pa zaboravimo da su naši maleni uživali u kutijama, ambalaži općenito, kesama, a skupe igračke ostajale po strani.

Ovo iskustvo možemo iskoristiti i danas. Kad je na primjer u pitanju skupa odjeća, Koju će prerasti za par mjeseci.

Onaj predivan miris

Jeste li dovoljno uživali u mirisu svoje bebe? I jeste li svjesni kako je to kratko trajalo? Onda su došli miris blata, znoja, ne baš tako čistih kosica.

Dokazano je kako taj bebin miris postoji, da izaziva reakcije u našem mozgu, kako bi nam naša beba bila privlačna i mirisna da bi se bolje brinuli za nju.

Ništa više nije isto

Svijet se mjenja, pa tako i način na koji odgajamo svoju djecu. Lijepo je da volimo tradiciju, ali treba se zapitati je li to uvijek najbolje za našu bebu.

Zato se ne treba osvrtati na ono što okolina očekuje od nas. Za svakog je roditelja najbolje naći vlastiti stil odgoja. I uživati u njemu.

Ionako smo mi odgovorni za malu bebu. Zato slušajte sebe i svoje instikte.

Nije važno što drugi misle

Do sad ste sigurno naučili da nećete razmaziti svoje dijete ako ga uspavljujet na rukama ili često ljubite, mazite ili tješite.

Zaboravite savjete koje smo redovno dobijali. Pa čak i kad su bili dobronamjerni.

Uostalom, od susjeda, tetki, strina bolje znaju stručnjaci. Oni rado dijele svoje znanje na internetu. U par minuta možemo saznati šta je zapravo ispravno.

Ne moraš slikati svaki trenutak

Neka mobitel bude daleko od vas. Ne moraš slikati svaki trenutak, sigurno bi danas rekla mnoge majke.

Umjesto da stalno bdijemo iznad bebe s mobitelom trebale smo više uživati u zajedničkim trenucima.

Treba napraviti nekoliko dobrih fotografija koje ćeš sačuvati, i potrudi se već jednom razviti te slike s mobitela i laptopa te napraviti pravi album sa slikama koji će ostati vječna uspomena.

Nemoj se osjećati krivo

Zaboravite na krivicu, ne brinite što ne ideš na posao ili ne kuhaš najbolja jela na svijetu iako si kući. Brineš se za bebu i to je dovoljno.

Nemojte si nabijati osjećaj krivice jer ne stignete napraviti puno više. Ili dan provodite u pidžami.

Kućanski poslovi će nas uvijek dočekati. A i kad se bolje razmisli, zapravo i nisu hitni.

Jer, ništa nije važnije od tvoje bebe. Sve ostalo može čekati.

I prije nego trepnemo naša će beba puhati četiri svjećice na torti. A mi ćemo se pitati – kako je ovo vrijeme proletjelo.

Prethodna priča

PREPOZNAJTE PUBERTET I RAZGOVARAJTE SA DJECOM O TOME ŠTA IH OČEKUJE

Naredna priča

Koja je boja očiju naše bebe? Nebitno. Važno je da blistaju!

Najnovije iz BEBE

-->