fbpx

ARTsee aplikacija za djecu s poteškoćama u razvoju

Nakon uspješno realizovanog alternativnog muzejsko-obrazovnog pilot programa za djecu iz spektra autizma („Plavi artizam“ 2018/19) uz podršku Goethe Insituta u Sarajevu, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine kreirala je digitalnu veziju pomenute metodologije u obliku android aplikacije pod nazivom „ARTsee“.

ARTsee android aplikacija, u potpunosti razvijena iz koda, prema idejnoj viziji muzejske pedagoginje Aide Šarac autorice „Plavog artizma“, funkcioniše na osnovu skeniranja QR code-a jednog od selektovanih umjetničkih djela stalne postavke UGBIH „Oprostorena intima“. Poznata imena bh. slikarstva zastupljena u aplikaciji su: Safet Zec „Velika krošnja“, Bekir Misirlić „Mali dio bašte“, Karlo Affan de Rivera „Enterijer“, Gabrijel Jurkić „Cvijetna livada“, Salim Obralić „Pogled na Maglaj“, Atanasije Popović „Iz ateljea“ i Mario Mikulić „Ulica“

Potrebno je downloadovati aplikaciju na android mobitel ili tablet i biti konektovan na internet prilikom korištenja. Kada se aplikacija otvori, jednim klikom na ikonicu „plavog oka“ otvara se kamera kojom je potrebno skenirati jedan od QR kodova. QR kod možete isprintati na papir ili skenirati direktno sa monitora računara, laptopa ili drugog mobitela.

Nakon skeniranja koda korisniku se daje mogućnost odabira 3 alternativna oblika interpretacije (objašnjenja) umjetničkog djela: vizuelni (zasnovan na emotivnoj, narativnoj ili formalnoj bazi slike), auditivni i tekstualni na tri različite kognitivne razine.

S obzirom da je aplikacija u vizuelnom smislu interaktivna, možete aplikaciju koristiti sa svojim djetetom postavljajući mu pitanja: šta prepoznaje sa slike, šta je nacrtano na slici i sličnim podpitanjima koja se odnose na sadržaje slike. Također, možete povezivati zvučne i tekstualne dijelove aplikacije sa vizuelnim, te vježbati čitanje i razumijevanje pročitanog sa djecom.

Nakon što korisnik na sva tri ponuđena načina doživi djelo ostvarujući interakciju sa originalom u specifičnom kontekstu muzeja umjetnosti, dodjeljuje mu se zvjezdica. Ovaj momenat prikupljanja zvjezdica može djelovati motivirajuće i za tipičnu djecu, što ARTsee aplikaciju čini pogodnom za djecu svih oblika kognitivnih sposobnosti.

Zainteresirani roditelji i staratelji djece i mladih sa razvojnim teškoćama se mogu javiti na mail artseeapp@gmail.com kako bi dobili link za instalaciju ARTsee aplikacije i set od sedam QR kodova za skeniranje.

(Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

dm drogerie markt BiH: Must-haves za sve novopečene tate

Naredna priča

Zavod za zaštitu žena i materinstva KS radit će u ponedjeljak

Najnovije iz VIJESTI

-->