fbpx
///

“ČUDNA” PRAVILA ODGOJA U NJEMAČKOJ SU ME OSTAVILA BEZ RIJEČI, ALI ZBOG NJIH RASTU U SPOSOBNE LJUDE

Principi odgajanja i vaspitavanja dece razlikuju se od zemlje do zemlje, a te različitosti posebno se vide ako kao stranac odgajate dijete u nekoj zemlji širom svijeta

Za Nijemce važi nepisano pravilo da su jako organizovani i pomalo kruti, ali i da djecu odgajaju prilično nesvakidašnje strancima.

Među onima koji su sve to iskusili je i Amerikanka Sara Zaske, mama i autorica knjige o odgajanju djece u Njemačkoj, koja je neko vrijeme živjela tamo.

Svoja iskustva ona je ispričala za magazin Time.

Roditelji piju kafu, djeca vise sa sprava

Zaske navodi da je, prvi put kad je otišla na igralište u Berlinu, bila šokirana.

– Nisam mogla da vjerujem šta vidim. Svi roditelji bili su zajedno, pili kafu, ne obraćajući pažnju na djecu koja su visila na nekoj spravi šest metara iznad gomile pijeska. Gdje su bile meke podloge? Obavještenja o odgovornosti – zapitala se iznenađena Sara.

Suprotno stereotipima, većina njemačkih roditelja koje je upoznala nisu strogi, kaže. Oni pridaju veliku važnost nezavisnosti i odgovornosti dece.

– Ti roditelji u parku nisu ignorirali svoju djecu. Vjerovali su im – kaže ona i izdvaja nekoliko iznenađujućih stvari koje rade roditelji u Berlinu.

Ne forsiraju čitanje

Zaske navodi kako u berlinskim vrtićima imaju poseban stav prema učenju i čitanju kod djece.

– Zapravo, nastavnici i drugi roditelji su me obeshrabrili da učim djecu da čitaju. Rečeno mi je da je to nešto posebno što djeca uče zajedno kada krenu u osnovnu školu. Obdanište je vrijeme za igru i društveno učenje. Ali, čak i u prvom razredu, učenje se ne forsira. Naša osnovna škola pruža poludnevnu nastavu sa čak dva odmora na otvorenom. Međutim, nemojte misliti da ovaj opušten pristup znači loše obrazovanje – prema procjeni Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj iz 2012. godine, njemački 15-godišnjaci rade znatno iznad međunarodnog proseka kada su u pitanju čitanje, matematika i nauke, dok njihovi američki vršnjaci pod pritiskom zaostaju – napominje Sara.

Ohrabruju djecu da se igraju vatrom

Ona priča i kako je njena kćerka jednog dana sva uzbuđena došla s porukom iz škole – plan je bio da rade projekat s plamenom.

– Da li bih joj dozvolila da zapali svijeće i da eksperimentirra sa šibicama? Zajedno smo palile svijeće i njima palile stvari, sigurno. Bilo je odlično. Ipak, ona je bila jedino dijete kome nismo dozvolili da u novogodišnjoj noći ispaljuje vatromet.

Puštaju djecu da skoro svuda idu sama

Većina osnovaca u Njemačkoj ide bez roditelja do škole i po svom komšiluku, kaže Sara. Neki čak idu sami metroom.

– Njemački roditelji su, naravno, zabrinuti za sigurnost, ali se obično fokusiraju na saobraćaj, a ne na neku drugu vrstu opasnosti, poput otmica, jer njih, srećom, što se tiče stranaca, nema mnogo. A šetkanje naokolo bez roditeljskog nadzora, ili takozvana nezavisna mobilnost, dobra je za djecu – navodi ona.

Prave zabavu pred polazak u školu

Sari je jedan od prijatelja iz Berlina rekao da je među tri najveća životna događaja tamo polazak u prvi razred.

– Tada se u Berlinu prave ogromne proslave u školi – subotom, a na poklon se dobija džinovski kup veličine djeteta ispunjen svime, od olovaka preko satova, do slatkiša. Zatim slijedi još jedna zabava sa porodicom i prijateljima. Tome se djeca raduju godinama. To signalizira veliku životnu promjenu i, nadamo se, podstiče entuzijazam za učenje – ističe.

Izvode djecu napolje svaki dan

Nijemci se vode onom čuvenom izrekom – ne postoji loše vrijeme, samo neprikladna odeća.

U školama se stalno ističe koliko je važno provoditi vrijeme napolju, pa otuda i takozvana bašta u vrtiću.

To je takođe očigledno na brojnim igralištima u Berlinu.

Bez obzira na to koliko je hladno i sivo, a u Berlinu je prilično hladno, roditelji i dalje okupljaju svoju djecu i vode ih u park ili ih same šalju.

Mali korak

Na kraju, Sara ističe da joj je trebalo dugo da svoju osmogodišnju kćerku pusti da sama šeta njihovim kvartom.

– Ali napravila sam jedan mali korak. Pustila sam je da sama ode u pekaru, tik do nas. Prvi put kada je to uradila, vratila se sva ozarena, ponosno mi pružajući kiflice koje je sama kupila. Shvatila sam da nema potrebe da joj kažem da sam bila na balkonu i pratila je svo vrijieme – navela je Sara.

Prethodna priča

BRZA POMOĆ: KAKO DA VAS TANTRUMI KOD DJETETA NE DOVEDU DO LUDILA?

Naredna priča

INTERNET U FUNKCIJI UČENJA – STANJE U BH ŠKOLAMA

Najnovije iz Ishrana

-->