fbpx

Sarajevska Pionirska dolina i ZOO vrt: Mjesto na kojem uživaju svi članovi porodice

Sarajevska Pionirska dolina i ZOO vrt decenijama je mjesto dječije radosti i odrastanja, edukacije, upoznavanja raznolikosti flore i faune, te uživanja za cijelu porodicu.

Prostire se na površini od devet hektara, a tematski je podijeljena na četiri cjeline. Iako ima mogućnosti i u doba korona virusa biti mjesto zabave velikog broja ljudi, zdravlje posjetilaca na prvom je mjestu, pa će vas na samom ulazu dočekati tunel za dezinfekciju. Staza čije rubove ukrašava raznobojno sezonsko cvijeće na uređenom i čistom travnjaku ukrašenom odabranim vrstama stabala vodi vas u četverodijelnu zabavu.

Međutim neka vas ne iznenade replike, u prirodnoj veličini izumrlih životinja iz Ledenog doba smještenih uz stazu. Mamut, sabljzubi tigar, nosorog ručno su rađene replike sarajevskih umjetnika “čuvaju” decenijski simbol ovog prostora, dobro poznatu crvenu pečurku.

Uz Koševski potok na čijim obalama obitava cijela zelena oaza smještena je i ljetna bašta, koja ć u ljetnim mjesecima svoj plato ispuni baštanskim mobilijarom za šetače koji su tek došli ili završavaju posjetu Pionirskoj dolini.

U centralnom dijelu uvijek je živo, pa dok jedni putuju električnim vozićem tračnicama kroz prirodni ambijent, šarena dječija vrteška vozi svoje putnike kružno u odnosu na skakače koji u neposrednoj blizini uživaju na poljima trampoline. Stazom ćete vidjeti i ljubitelje adrenalinske vožnje, dinamične i spretne vozače automobila na plohi autodroma, dok preko puta potpunu smirenost ruke, dobru koordinaciju i procjenu u hladu borova s Mediterana vježbaju igrači golfa na mini terenu. Stazom uz potok čekaju vas “najmlađi” stanovnici ako ćemo po vremenu boravka u našem zoo vrtu. Majmuni giboni iako stigli tek ovog februara, već su postali najomiljenije životinje. Pozdravit će vas teatralnim “plesom” na užadima bilo da su u svom domu ili dvorištu na ostrvu jezera.

 Žutim mostićem preko Koševskog potoka upoznat ćete lemure s Madagaskara, pitone, merkate, majmune, naravno i kralja životinja i njegovu porodicu, tigricu Ninu, paune rašepurenih repnih lepeza, mrke medvjede koje nazvaše ljudskim imenima. Tu, na lijevoj obali potoka čijim koritom uvijek puše ugodan povjetarac koji ovaj prostor ljeti rashlađuje i do pet stepeni u odnosu na vreli sarajevski asfalt smjestio se i treći dio ponude ove viša od pola stoljeća stare dječije oaze. Igrališta, smještena u sjenci stabala od početkom godine imaju potpuno novi i vrlo raznovrstan mobilijar. Na kraju, koji diktira povratak ako je pratiti kretanje posjetilaca, smještene su nastambe eland antilopa i zebri. Plavim mostićem do desne obale ustvari selite do blokovakog naselja u kojem stanuju škotska goveda, patuljaste koze, američki bizon, magarci, berberske ovce, alpake, mare, lije, američki rakuni, a stražu iznad vještačkih jezera drže uvijek budna dva siva vuka.

U ritmu skokova klokana uz “domaćinstva” lama, njihovih komšija ponija, jelena lopatara stiže se do prave adrenalinske zabave, popularnog adrenalin parka. Međutim da bi uživali u njegovom sadržaju morate imati od sedam do 15 godina. Vještačka stijena, adrenalinske staze i zipline u prelijepom prirodnom ambijentu najnoviji su dio ponude jedine oaze ovakve vrste gotovo u centru Sarajeva.

U Pionirsku dolinu i zoo vrt, samo dva kilometra od centra može se doći i gradskim prijevozom. Ljeti svoje kapije otvara i po 12 sati dnevno, ujutro od osam pa sve dok ima dnevnog svjetla. Cijene karata su simbolične, a decenijama njeguje tradiciju da svakom djetetu mlađem od pet godina nudi edukaciju, pa su njihove ulaznice besplatne.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Sabrina Tubić: Ovako je izgledao moj porođaj od 20 sati

Naredna priča

Porodične fotografije: Ovako su poznati čestitali Bajram

Najnovije iz VIJESTI

-->