fbpx

Bh. glumci i autori znaju kako zabaviti i edukovati djecu tokom pandemije

Zbog pandemije korona virusa vrtići i škole ne rade, te tako oni najmlađi vrijeme provode u svojim domovima, ili na otvorenom, ali u danima u kojima je dozvoljen izlazak djeci ispod 18 godina. Kako bi im vrijeme pandemije prošlo na zabavan, kreativan i edukativan način, brojni autori i autorice, kao i glumci i glumice, uključili su se u stvaranju online sadržaja za najmlađe.

Dobro veče svijete, djeco sunčana, dobro veče, neka se i odrasli i noćas sjete od djece nema ništa preče – ovom rečenicom Slavko Klisura iz Goražda svako veče pozdravlja najmlađu publiku.

“Sunčani razred” je nastao iz želje da djeci otvori virtuelni prozor u svijet, kroz koji će oni pokazati svu raskoš svog talenta, mašte i neograničene kreativnosti.

Djeca su pokazala izvanrednu reakciju na poziv da budu dio ‘Sunčanog razreda’. Za 39 dana koliko se družim sa djecom, u ‘Sunčani razred’ upisano je 111 đaka iz pet zemalja, za to vrijeme nastalo je preko 200 crteža, poruka, video poruka, pjesmica… – priča Klisura.

Prema riječima Slavka Klisure, djeca su interaktvina bića, puna energije i ovo stanje izolacije za njih nije prirodno. Tu konstataciju dijeli i “Otvori pRozorište”, nastalo krajem marta, gdje djeca imaju priliku da glume, pričaju priče ili iz svojih domova snimaju poznate bajke.

Snimamo ih u svojim domovima, skupa sa svojom djecom uz različite izričaje. Dakle, koristimo se teatrom sjenki, maskama, ili naravno onaj najljepši dio koji svi vole, a to je da se kostimirate ili da napravite neki dio scenografije u svom domu – otkriva Mirna Jogunčić, Otovri pRozorište.

Crvenkapica, Princeza i žabac, Ružno pače… su samo neke od bajki koju su radili autori i autorice projekta Otvori pRozorište.

Svima su nam nekako bajke ostale dio našeg djetinjistva. Ja sa sinom, kroz ovaj projekat, proživljavam svoje neko drugo djetinjstvo na ovaj način i zaista uživamo u tome – kaže Irma Alimanović, Otvori pRozorište.

Po uzoru na svjetske trendove Dalal Midhat i Damir Kustura došli su na ideju, s ciljem afirmacije čitanja knjiga, pokrenu projekat “Priče našeg djetinjstva”.

To činimo da prekratimo vrijeme na kvalitetan način u izolaciji, dok smo još u izolaciji, a i kad sve ovo prestane, mislim da će ovo što radimo i dalje biti zanimljivo – smatra Damir Kustura, “Priče našeg djetinjstva”.

Najmlađi, kojima je ovo i namjenjeno, imaju priliku čuti i vidjeti omiljene priče i pjesme iz djetinjstva naših glumaca.

Ja svaki dan odem na stranicu ‘Priče našeg djetinjstva’ i pronađem neku pjesmu ili priču koju sam zaboravio ili smetnu s uma, ali nekako obilježile su moje djetinjstvo. Zato sam se priključio ovom projektu želeći da našoj maloj raji pružimo mogućnost da čuju, ili još bolje, da nauče neke stvarno divne priče i pjesme – ističe Deni Mešić, glumac.

Svi ovi projekti, namjenjeni najmlađoj populaciji, imaju isti cilj, da se djeca zabave, edukuju ali i puste mašti na volju, te da teatarskim i bajkovitim bojama oboje svoje dane tokom pandemije.

(N1, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

INZ objavio savjete za trudnice u vrijeme pandemije: Panika nije opcija, oprez jeste!

Naredna priča

Motivi koje crtaju samo natprosječno inteligentna djeca

Najnovije iz VIJESTI

-->