fbpx
/

Amila Lačević Ćoralić: Nepristojno je, ne tiče vas se, nisu vaša posla da pitate kad će drugo

Objava izazvala mnogobrojne reakcije. Zato drugi put porazmislite

Piše: Kidsinfo.ba

Glasnogovornica Amila Lačević Ćoralić, poznatija na Instagram profilu @shmeezla objavila je ovih dana zanimljiv post, u kojem će se, vjerujemo, prepoznati mnoge žene.

Amila je u avgustu 2021. rodila malenog Isaka, te s prijateljicama s Instagrama dijeli prekrasne momente njegovog odrastanja. I one koji nisu tako instagramični, ali su životni i svaodnevni.

Ali, danas nije taj dan

No, posljednja priča vrlo je znakovita, pa je prenosimo u cjelosti:

Jutros mi žena iz susjedne institucije, dijelimo sprat, ublizu su nam kancelarije, sretnemo se na putu do toaleta i pozdravimo, ništa više od toga, već godinama.. nakon uzajamnog dobar dan, njenog kako je beba i mog dobro hvala na pitanju. Ničim izazvana reče – idi bona rađaj sad drugo!

Nekad budem dobrog raspoloženja pa okrenem na šalu al danas nije bio taj dan. Ne smeta njoj ni moj pogled iz kojeg munje sijevaju, ne smeta joj ni moja faca, vidno iziritirana, nastavlja ona – što ne bi, šta ti fali!?

I nije ona jedina, u inbox često dobijem takva pitanja, poznanice, komšinice, lista je podugačka..

Evo po ko zna koji put, ko god ovo čita, dijelite, govorite dalje, možda se nekad opamete, možda nekad postane kako bi trebalo biti, jasno da se neke stvari ne pita. O vremenu se čavrlja sa random likovima, ne o temama toliko intimnim o kojim nekad osoba ni sama sa sobom razgovarajući, čeprkajući po dnu duše odgovoriti ne zna...

Jednom za svagda – nepristojno je, ne tiče vas se, nisu vaša posla!

Pitanja poput – Ima li šta novo (uz znakovito gledanje ili pipanje stomaka) šta čekate? Kad će drugo, hajde odmah, tako je lakše, da nije velika razlika? Ne znam s kakvim bih vam užasom uporedila.

Evo, da ni ne ulazimo u to sa čim se žena može nositi, boriti, koliko težak period prolaziti dok vi pričate da bi pričali i pitate da bi baljezgali. Možda neko neće, ne želi, nije u stanju u prilici. Masu je toga a nećete vjerovati, ali ni jedno nije tema za razgovor s vama, slučajna osobo mahalski nastrojena bez trunke odgoja.

Postoje u kulturnom svijetu pravila, poneku knjigu pročitati ne bi bilo na odmet, religija, politička uvjerenja, finansijska situacija i bilo koja tema iz domena ličnog, intimnog.. jednostavno je nešto o čemu se, osim sa članovima sopstvenog kućanstva, ne razgovara.

Iz kuće se sve nosi i znam nisu sve kuće iste ali dozvolićete ja od danas počinjem imati spreman odgovor na takva pitanja a on neće biti ni malo prijatan.. pa šta fali, šopaćemo se..

Ako imate ideju za odgovor, ili isprobano efikasan verbalni kroše, pišite u komentarima, obećavam isprobaću ih sa zadovoljstvom sve – napisala je @shmeezla uz 😁.

Poslije me spopao bijes

Njena je objava izazvala mnogobrojne komentare.

Mislim da nema udate žene koja bar jednom nije prošla kroz slično ispitivanje. Meni se par puta to desilo tako iznenada i neočekivano da sebi nisam mogla doći, niti u tom trenutku odreagovati kako bih hladne glave odreagovala. Nego sam jadnica nešto promumlala. Bukvalno kao da me je neko odalamio mokrom krpom pa bih ostala onako unezvijerena. Ono otkud ti pravo jbt?! Poslije bi me spopao bijes, prvo zbog bezobrazluka, drugo zbog mog smušenog odgovora na isti. Svoju sestru nikada nisam pitala kad će, šta će, eto koliko mi je to intimna stvar. A neki…oni to onako uz dobar dan – napisala je jedna pratiteljica. 

Druga opet komentira:

Ja mislim da je korjen svih zala u ovoj našoj grudi čemera neobrazovanost i nenačitanost. To ništa dalje od sela i mišljenja sela nije ni vidjelo ni čulo.

Svoje iskustvo ispod posta podijelila je i Željka.

–  Ja dok sam još bila bez djeteta znali su me razni kolege, što muški što ženski ispitivati o tome da kad će dijete da šta se čeka da kao imam i godina. Nikome nisam dijelila svoje borbe što emocionalne što fizičke a kamoli pretrage koje sam obavljala… Jednom prilikom me kolega koji je tada već imao troje djece pitao da šta se čeka, a ja sam smireno odgovorila da su blagoslovljeni i on i njegova žena što imaju troje zdrave djece i da nismo svi takve sreće. Nakon toga je uslijedio muk od njega i kratko je samo rekao: znam, oprosti i više me nije ništa ispitivao po tom pitanju.

Ježim se od tih pitanja

Adna je bila konkretna i oštra:

– Ježim se od tih pitanja. Imam divan odgovor ali nije za komentara ovdje ( vulgarnost je potrebna kada mi iz petnih žila živce izvuku) ali da prostiš j*bem mu majku imamo li imalo stida, pameti…bilo čega pa da malo promisle neki ljudi prije nego progovore. Tačno je nekima jezik brži od pameti, ako je i imaju.

I tako dalje… Još puno sličnih odgovora. Koje svjedoče o ožiljcima koje nosimo i koje nam nanose drugi zabadajući nos u našu intimu, povrijeđujući nas makar i nehotično.

Zato, idući put kad pomislite neku ženu (ili muškarca, svejedno) pitati – šta čekaš?, dobro razmislite. Svaka koja ostane je zlatna.

Prethodna priča

PRIČE O DOJENJU ZA SMIJEH I SUZE

Naredna priča

OGLAS ILI ŠALA: TRAŽIM ŽENU KOJA ĆE ČUVATI DIJETE, SVAKI DAN, ZA 300 KM

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->