fbpx

ŠPANIJA: PRVA DRŽAVA U EVROPI KOJA ŽENAMA DAJE PRAVO NA MENSTRUALNI DOPUST

Žene koje pate od bolnih menstruacija odsad će moći uzeti tri dana bolovanja – s mogućnosti produžetka na pet dana ako dobiju odobrenje svojega liječnika

Španski parlament izglasao je zakon koji ženama omogućuje menstrualni dopust u slučaju bolnih menstruacija, istaknuvši tako da su prva zemlja Evrope, koja je odlučila poduzeti taj korak.

Novi zakon ženama daje mogućnost da se prijave na bolovanje u slučaju bolnih menstruacija.

O ovom se koraku u Španiji priča već dugo, a pozitivno je iznenađenje činjenica da će žene u slučaju bolnih menstruacija dobiti plaćeni dopust. Pravo na neradni dan mora odobriti liječnik, a plaćat će se iz državnog socijalnog osiguranja.

Žene koje pate od bolnih menstruacija odsad će moći uzeti tri dana bolovanja – s mogućnosti produžetka na pet dana ako dobiju odobrenje svojega liječnika.

Španija je donijela niz zakona o seksualnim i reproduktivnim pravima, uključujući zakone o pobačaju i pravima transrodnih osoba, a ovime je postala prva država u Evropi koja je radnicama dala pravo na plaćeni menstrualni dopust.

Inicijatorica odluke je Irene Montero, ministrica za ravnopravnost, koja je ovaj potez nazvala povijesnim danom za feministički napredak.

Prva država koja je uvela menstrualni dopust je Japan, i to davne 1947. godine. Njihov zakon nalaže da poslodavci ne mogu tražiti od žena da obavljaju posao ako u tom trenutku imaju bolnu menstruaciju.

Priča o menstrualnom dopustu u Japanu započela je 1928. štrajkom kondukterki koje su radile za tokijsku autobusnu tvrtku.

Osim Japana, pravo na neki oblik menstrualnog dopusta imaju još i žene iz Indonezije, Tajvana, Južne Koreje, Vijetnama i Zambije.

Dok neki smatraju da će to pomoći brojnim ženama koje se bore s bolnim menstruacijama, drugi smatraju da će to narušiti položaj žena u našem društvu jer će poslodavci još veću prednost dati muškarcima, a i posljedica takve mjere mogle bi biti manje plaće. 

Prethodna priča

ŠTA UČINITI KADA NAM DIJETE LAŽE?

Naredna priča

EMOCIJE I POROĐAJ - ZAŠTO OSJEĆATE URAGAN EMOCIJA NAKON POROĐAJA?

Najnovije iz Zdravlje

-->