fbpx

KAKO BITI “NJEŽAN” RODITELJ?

Prvo iskustvo s djetetom, mladim roditeljima uvijek predstavlja pravi izazov, od mijenjanja navika i prilagođavanja novoj rutini, do prihvatanja novog člana porodice. Nježno roditeljstvo, novi je princip roditeljstva koji dobija veliku pažnju danas zahvaljujući društvenim medijima i mrežama.

Ovaj tip roditeljstva zasniva se na empatičnom i toplom pristupu roditelja prema djetetu, u kojem roditelj reaguje s razumijevanjem, čak i kada dijete napravi grešku, odbacujući pritom bilo koju vrstu tradicionalnog kažnjavanja.

Biti nježan roditelj, svoje pristalice ima najviše među novom generacijom roditelja koji tvrde da ovaj princip roditeljstva ima brojne benefite.

BOLJA KOMUNIKACIJA IZMEĐU RODITELJA I DJETETA

Dijete osjeća da ga roditelj razumije i poštuje njegovo mišljenje, pa je sigurnije da podjeli s roditeljem neku svoju tajnu.

JAČA POVEZANOST IZMEĐU RODITELJA I DJETETA

Povjerenje i osjećaj sigurnosti su jači, jer se roditelj ponaša kao djetetov prijatelj, a ne strogi kritičar.

MANJE STRESA I NERVOZE U DOMU

Komunikacija i saradnja između roditelja i djeteta je dobra, pa nema pritiska i tenzije koji su inače prisutni.

SAMOPOUZDANJE DJETETA JE BOLJE

Porodica je prva zajednica u kojoj gradimo sliku o sebi i osjećaj za interakciju s drugim ljudima. Ako dijete odrasta u zdravoj porodici koja ga prihvata, podržava i ohrabruje, velika je mogućnost da će odrasti u samopouzdanu mladu osobu.

Dok neki vjeruju da biti nježan roditelj znači dopuštati i prihvatati loše ponašanje kod djeteta, drugi vjeruju da nježno roditeljstvo znači učiti dijete da donosi dobre odluke, ali biti uz njega i voljeti ga i ako napravi grešku.

https://raisingchildren.net.au/__data/assets/image/0037/47989/staying-positive.jpg

Prethodna priča

PROVODITE SATE MAŠTAJUĆI BEZ PRESTANKA? Saznajte šta je to "neprilagođeno" maštanje.

Naredna priča

ŠTA JE ZAISTA DISLEKSIJA I KAKO JE PREPOZNATI KOD TINEJDŽERA I MLADIH LJUDI?

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->