fbpx
/

3 načina kako da zaštite djecu od sunca

Većina roditelja u ovim iznimno toplim danima godišnje odmore sa djecom provode na moru, jezerima ili bazenima. Samim time izloženost njih, kao i njihove djece suncu je veća, baš kao i rizik od negativnih pojava na dječijoj koži.

Dječja koža iznosi tek 1/5 debljine kože odraslih te sinteza melanina nije u potpunosti razvijena. Melanin našoj koži daje njezinu prirodnu boju, a naše stanice (melanociti) ga pri dužem izlaganju sunca proizvode u većoj mjeri kako bi zaštitile tijelo od opekline (tamnjenje). Melanociti su manje aktivni kod djece, pa su oni podložniji utjecaju sunca. Zbog tih razloga je bitno pravilno zaštiti djecu prije izlaganja suncu.

Predugo izlaganje sunčevoj svjetlosti može dovesti do opeklina, koje su bolne, koža je crvena i topla na dodir. U ozbiljnijim slučajevima može doći do stvaranja plikova, povišene tjelesne temperature i glavobolja, a tome su osobito podložna djeca i bebe.

Zato je vječita dilema roditelja je na koji način pravilno zaštiti djecu, ali istovremeno priuštiti im nezaboravne momente poput kupanja, igre, druženja i smijeha. Centar zdravlja u Zagrebu objavio je nekoliko korisnih, kratkih uputa, uz koje ćete ove godine imati bezbrižniji odmor.

1. Zaštita od sunca kod beba

Kod beba mlađih od 6 mjeseci bi trebalo izbjegavati izravno izlaganje suncu, odnosno obitavati u hladu, koristiti suncobrane ili pri šetnji kišobrane za stvaranje hlada te zaštitni pokrov dječjih kolica. Oblačiti bebe u laganu odjeću koja prekriva ruke i noge, koristiti šeširiće koji štite i vrat, a imaju i zaštitni faktor.

2. Zaštita od sunca kod djece

Prva linija za prevenciju od UV zračenja kod djece je ostanak u hladu kad god je to moguće. Treba umanjiti izlaganje suncu od 10 – 16 sati, piti dovoljno tekućine, koristiti prozračnu odjeću, koristi kapu (pokriva vrat i veći dio glave i lica) te koristiti sunčane naočale sa UV filterom.

Preporučljivo je korištenje krema sa zaštitnim faktorom, kako bi se koža dodatno zaštitila. Kremu je potrebno nanijeti u dovoljnoj količini, 30 minuta prije izlaska na sunce. Ponovno nanošenje kreme je na svaka 2 sata, pogotovo nakon plivanja, znojenja ili sušenja s ručnikom. Posebno treba voditi pažnju da se krema nanese na lice, nos, uši, stopala i šake.

3. Izbor kreme za sunčanje

Kod izbora kreme za sunčanje treba paziti da štiti od UVA i UVB zračenja te je vodootporna, ali neovisno o tome nanijeti kremu svaka 2 sata.

Kreme mogu biti na bazi kemijski ili mineralnih filtera, a često i kombinacija jednih i drugih.

Mineralni filteri reflektiraju UV zračenje, odnosno stvaraju fizičku barijeru između kože i sunca.

Hemijski filteri upijaju UV zračenje, što može dovesti do povišenja temperature na površini kože. To povišenje kože može izazvati opekline. Kako je koža djece puno osjetljivija nego kod odraslih, to povišenje temperature može lakše izazvati opekline.

Dječja koža je također i netolerantna i hemijski filteri znaju kožu dodatno iziritirati. Zbog tih razloga bi kod djece trebalo koristiti  kremu za sunčanje na bazi mineralnih, a ne hemijskih faktora.

Pravilno zaštitite kožu vašeg djeteta i uživajte u prekrasnim sunčanim danima! Ne zaboravite da provođenje vremena na suncu doprinosi mentalnom zdravlje i pospješuje proizvodnju vitamina D, tako da su to neki od pozitivnih učinaka.

Prethodna priča

Pratite roditeljski savjetnik za zdravo odrastanje na Facebook stranici Instituta za populaciju i razvoj

Naredna priča

IT stručnjak iz BiH razvio LePetit aplikaciju koja pomaže djeci u razvoju govora i mašte

Najnovije iz PUTOVANJA

-->