fbpx
//

Tri moćne navike koje treba usvojiti svako dijete

Kada je riječ o odgoju djece, roditelji primjenjuju različite metode zavisno od ciljeva, uvjerenja i drugih faktora. No, postoje tri moćne navike za koje stručnjaci smatraju da ih treba usvojiti svako dijete.

Evo o čemu je riječ.

Zahvalnost

Naučite djecu da naglas budu zahvalni u vezi bilo čega

Podstićite svoje dijete da redovno govori „Hvala“.

„Brat te je pustio da ideš prvi. Šta da mu kažeš? ” ili “Šta kažeš baki kad ti da kolač?”

Čak i ako se ne čini kao iskrena zahvalnost kada vaše dijete treba podsjetnik, poticanje na verbalno izražavanje zahvalnosti može biti važan alat za učenje iskrene zahvalnosti.

Možete podsticati svoju djecu da napišu zahvalnice ljudima koji su im dali poklone. Vaše dijete npr. može nacrtati crtež kao znak zahvalnosti.

Također, pokazujte na vlastitom primjeru momente zahvalnosti. Djeca najbolje uče na primjeru svojih roditelja.

Štednja novca

Prvi korak je objasniti važne koncepte kao što su ušteda, budžet i ciljevi. Objasnite da su osnovne potrebe hrana, mjesto za život, osnovna odjeće, zdravstveno osiguranje i obrazovanje, a da su sve ostalo dodaci – od ulaznica za kino i slatkiša do skupljih tenisica, bicikla ili najnovijeg mobitela.

Davanje džeparca djeci može ih naučiti vrijednosti novca naročito ako džeparac moraju zaraditi kućanskim poslovima.

Mlađa djeca svoju ušteđevinu mogu čuvati u kasici, ali starija djeca možda žele novac držati u pravoj banci dok rade na svojim ciljevima. Djeca mogu naučiti važnost života u okviru svojih mogućnosti, što je jedno od osnovnih načela štednje.

Poštovanje prirode

Uključite prirodu u doživljaje igre svog djeteta na otvorenom: Pokušajte zasaditi mali vrt ili kupite biljku za koju će se vaše dijete brinuti: Dopustite djetetu da odaberu svoju biljku i naučite ih šta je potrebno za njegu.

Pokažite svoje uživanje u prirodi: podsticanje djece da miriše vaše omiljeno cvijeće ili isticanje drveća za koje mislite da su lijepa izvrsni su načini da djeci pokažete da volite i poštujete prirodu.

Kada iznosite smeće ili sortirate sadržaj kante, objasnite svom djetetu ili djeci šta radite i zašto.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Jasmina Hadela: Ko definiše naše roditeljstvo?

Naredna priča

Poznate mame kao inspiracija: Omiljene odjevne kombinacije za ljeto

Najnovije iz Razvoj

-->