fbpx

Specijalistica ginekologije: Sve što trebate znati o spontanom pobačaju

O uzrocima spontanog pobačaja, vrstama i planiranju nove trudnoće za magazin Azra je govorila Maja Šlaković, specijalistica ginekologije i akušerstva. Naime, ona je na početku razgovora otkrila kako se definira spontani pobačaj.

– Kao i svaki neželjeni gubitak klinički verificirane trudnoće prije navršenih 20 sedmica gestacije, a njegova učestalost se kreće između 10 i 15 posto. Stiče se dojam da se taj procent povećava, ali s tom statistikom treba biti oprezan, jer se danas napretkom ultrazvučne tehnologije ranije i postavlja dijagnoza trudnoće. Prema nekim procjenama, 50-60 posto gubitaka trudnoće se dešava u predimplantacijskoj fazi, to su tzv. biohemijske trudnoće i takvi pobačaji uglavnom prolaze neopaženo. Ukoliko se uzastopno dese dva ili više spontanih pobačaja, onda  govorimo o hibitualnim pobačajima. Srećom, nakon samo izoliranih slučajeva kod inače zdravih žena, najčešće se dešava potpuno uredna trudnoća koja završava rođenjem zdravog djeteta. U najvećem procentu spontani pobačaj se i dešava slučajno i ne mora upućivati na postojanje problema kod ijednog od partnera.

Dr Maja Šlaković

Koji su najčešći uzroci pobačaja kod žena?

– Najčešći uzrok ranih spontanih pobačaja, u 75 posto slučajeva, jesu hromozomske abnormalnosti embrija – hromozomopatije, te je njegova učestalost kod trudnica starijih od 40 godina i veća, čak 40-50 posto. Na taj način se prirodnom selekcijom eliminira najveći procent onih embrija koji ne bi imali mogućnost preživljavanja. Pobačaje u drugom tromjesečju najčešće uzrokuju bolesti majke kao što su razne endokrinološke bolesti, tzv. endokrinopatije: bolesti štitne žlijezde, šećerna bolest, sindrom policističnih jajnika, zatim hipertenzija, bubrežne bolesti. Također mogu biti anomalije u građi materice: jednoroga, dvoroga, septirana materica, zatim stečeni uzroci kao sto su miomi, endometrioza. Treba spomenuti insuficijenciju grlića, odnosno njegovo prerano otvaranje kao mogući uzrok gubitka trudnoće. Infekcije, bakterijske i virusne, imunološki poremećaji prepoznavanja fetalnog tkiva, autoimune bolesti, sindrom antifosfolipidnih antitijela, urođena trombofilija.

Koliko vremena treba proći prije planiranja nove trudnoće?

– Kod nekompliciranih spontanih pobačaja nije potreban veći razmak od tri mjeseca do naredne trudnoće. Međutim, žena prvo treba sama osjetiti da li je emocionalno spremna. U tom periodu se savjetuje nastaviti uzimanje preparata folne kiseline.

Ostavlja li pobačaj posljedice na tijelo?

– Postoji nekoliko vrsta pobačaja: kompletni, kada žena izbaci spontano sve elemente trudnoće te kiretaža nije potrebna; inkompletni, kada se ne izbace spontano svi elementi trudnoće te je potrebna kiretaža; blighted, odnosno anembrionalna trudnoća, gdje je također potrebna kiretaža; missed ab, pobačaj gdje je prestalo kucati srce te se radi kiretaža; septički  ab, pobačaj koji je praćen infekcijom. Ukoliko je riječ o stručno urađenoj medicinskoj intervenciji, pod sterilinim uslovima, većina ne ostavlja posljedice niti po tijelo niti po narednu trudnoću.

Koje pretrage bi se trebale uraditi prije planiranja trudnoće?

– Prije naredne trudnoće, a posebno ako je riječ o dva i više pobačaja, savjetuje se uraditi mikrobiološke briseve, test na razne infekcije TORCH, kariogram oba partnera, endokrinološku obradu trudnice, rutinske laboratorijske nalaze, zatim test na urođenu i stečenu trombofiliju. U nekim slučajevima je, osim ultrazvučnog pregleda, color doplera i 3D scana uterusa, potrebno uraditi i histeroskopski, laparoskopski, dijagnostički, te eventualno terapijski zahvat. Ova obrada je jako važna, a cilj joj je identificiranje uzroka te sprečavanje ponovnog gubitka trudnoće.

Savjet ženama koje su prošle spontani pobačaj?

– Najvažnija je spoznaja da većina žena koje su imali spontani pobačaj mogu bez problema ponovo zatrudnjeti i roditi zdravo dijete. Otvoren razgovor sa svojim ginekologom će pomoći da shvatite uzrok i napravite adekvatan plan pretraga prije naredne trudnoće. Nema razloga ze depresiju i osjećaj krivnje da li ste Vi mogle biti uzrok eventualnog gubitka. Ove emocije je potrebno savladati nekada i uz psihološku pomoć. Skupite snagu, sutra je novi dan.

(azra.ba, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Jelena Bojić, majka djevojčice s rijetkim genetskim oboljenjem za Kidsinfo: Borimo se s osmijehom na licu

Naredna priča

Pratite roditeljski savjetnik za zdravo odrastanje na Facebook stranici Instituta za populaciju i razvoj

Najnovije iz Komplikacije u trudnoći

-->