fbpx

Savjeti stručnjaka o dohrani bebe

Kada ćete početi s dohranom vaše bebe zavisi od toga da li dojite ili ne, te od potreba djeteta. Stručnjaci savjetuju da prije navršenog 4. mjeseca bebe ne trebaju čvrstu hranu, te da se s dohranom počinje nakon 17. sedmice bebinog života ukoliko je beba na adaptiranom mlijeku, odnosno s navršenih šest mjeseci ukoliko konzumira majčino mlijeko.

U svakom slučaju se preporučuje da s dohranom počnete nakon što se posavjetujete s pedijatrom. 

No, osim dileme kada početi s dohranom, roditelji moraju odlučiti i s kojim namirnicama će početi, te hoće li zamjenski obrok biti doručak ili ručak, odnosno da li će to biti kašice od povrća ili voća. Autori knjige “Bebe vole papati” za dohranu preporučuju povrće neutralnog ukusa, poput mrkve ili tikvice. 

– Svi ljudi imaju predispoziciju da vole slatko i zato, ako dohranu započnete sa slatkim i bebu naviknete na slatkasti ukus voća, moguće je da će nakon toga teže prihvatiti ukus povrća – stoji u ovoj knjizi. 

Naime, autori savjetuju da povrće svojoj bebi dajete jedno po jedno i s razmakom od oko četiri ili pet dana, a zbog eventualne pojave alergijske reakcije. 

(mamatataja.ba/kidsinfo/ba) 

Prethodna priča

Četiri aktivnosti za zbližavanje tate i bebe

Naredna priča

Najveće zablude o trudnoći

Najnovije iz Ishrana

-->