fbpx

UNICEF BiH: U UN zgradi u Sarajevu otvoren kutak za bebe i roditelje

U zgradi Ujedinjenih nacija (UN) u Bosni i Hercegovini,  UNICEF je opremio prostoriju za bebe i roditelje. UN zagovara “baby friendly” i “breastfeeding friendly” politiku na radnom mjestu, gdje će svakoj majci i bebi biti omogućeno da i tokom radnog vremena praktikuju dojenje “na zahtjev”, praksu koja se preporučuje kao najefikasniji način ishrane dojenčadi. Kutak će moći koristiti osoblje UN-a, kao i gošće i gosti sa bebama i malom djecom.

Kutak je posjetila i zvanično otvorila rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald, zahvalivši se UNICEF-u i timu ljudi koji su radili na realizaciji projekta.

Zaposleni roditelji zaslužuju sigurne i fleksibilne uslove kako bi osigurali dobrobit svoje djece, u skladu sa strategijom dojenja UNICEF i Svjetske zdravstvene organizacije. Ponosna sam što je UN tim kao prioritet postavio mjesto poput ovoga kako bi pomogao svim majkama koje doje. Znamo da je dojenje ključno za djecu, ako majke žele i ako su u mogućnosti da doje ovo je vrlo važna prilika koju imaju i ovakav prostor im to može olakšati. Činjenica da to promoviramo važna je ne samo za osoblje UN-a, već i za cjelokupnu zajednicu – kazala je rezidentna koordinatorica Macdonald.

Voditeljica Odjela operacija u UNICEF BiH, Brigita Hadžić istakla je kako je veoma bitno da uposlenice i uposlenici i njihove bebe na raspolaganju imaju ovakav prostor, te kako se nada da će ova prostorija biti primjer i drugim institucijama i radnim kolektivima u razvijanju svijesti o važnosti dojenja.

Soba je opremljena za potrebe svih UN agencija u BiH, i važna je kao nastavak UNICEF inicijative u svim UN prostorima u svijetu, da se obezbijedi mjesto koje će poslužiti majkama dojiljama, i roditeljima sa malom djecom, da imaju lijep prostor koji će biti siguran, čist i gdje će moći da borave, presvuku i doje bebe. Mi smo ovdje u UN-u u BiH napravili jedan takav prostor, nadam se da će poslužiti planiranoj svrsi i vrlo sam sretna da smo ovo mogli uraditi – kaže Brigita Hadžić.

(unicef.org, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Interijer: Zavirite u porodični dom jednog od omiljenih pjevača

Naredna priča

Adele otkrila istinu o gubitku 45 kilograma: Transformacija koja se nije desila zahvaljujući dijeti

Najnovije iz VIJESTI

-->