fbpx

Iskustva mama prijevremeno rođene djece: Najteže mi je padalo to što beba od svega jedan kilogram ima tako težak početak života

Mjesec novembar obojen je ljubičastom bojom jer je posvećen prijevremeno rođenim bebama, a 17. novembra obilježava se Međunarodni dan prijevremeno rođene djece.

Tim povodom se na svom Instagram profilu oglasila vlasnica profila “Život sa trojkama” koja se prisjetila perioda kada su rođena njena djeca.

Kao što znate, ja imam tri prijevremeno rođene bebe što sada više nije važno, ali to se ne zaboravlja. Iako sve vrijeme znate da će vam bebe biti prijevremeno rođene i u inkubatoru, ništa vas neće pripremiti za taj osjećaj kada ne možete svoje dijete da uzmete kod sebe. Prije nekoliko godina nisam ni znala da se danas obilježava dan prijevremeno rođene djece, a samo šest dana kasnije osjetiću na svojoj koži kako je to kad rodiš tri mala diva. Ako u okruženju imate mamu malog diva zagrlite je jako i, ko Boga vas molim, samo joj ne govorite da se naspava dok joj beba ne dođe kući – napisala je ona.

Kako je to biti majka prijevremeno rođene bebe je za portal Buka govorila Marijana Đumić, majka prijevremeno rođene bebe koja živi i radi u Bosanskom Petrovcu, a članica je i Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice”.

Borba je bila teška i dugotrajna, 100 dana je Rade proveo na odjeljenju intenzivne njege na UKC Banja Luka. Prvi dani su bili najteži, naravno, ali svi su bili teški, svaki dan je bio borba, prvih sedamdeset dana je bilo pitanje života, svakih par sati sam išla i mislila hoću li ga zateći u inkubatoru, krize su bile stalne, iz jedne u drugu i tako u krug. Vrhunac je bio kada je 60. dan dobio neonatalne konvulzije, tada sam u očima doktorice Milošević vidjela bezizlazni strah i to me je slomilo. Dijagnoze su se nizale, a on se borio, protiv svake, malo tijelo sa hiljadu cjevčica, ljutko koji nije dao da ga diraju, koji je svako malo zamirao, sa kojim je svaka noć bila borba, a to najbolje znaju doktori i sestre koji su bili dežurni, sa njim nije bilo odmora – rekla je, između ostalog, ona.

O borbi kroz koju je prošla njena prijevremeno rođena kćerka Viktoria za naš portal govorila je Dejana Reiser. Otkrila nam je šta joj je bilo najteže.

Mogu slobodno da kažem da su mi sve situacije vezane za njeno prijevremeno rođenje teško padale. No, kada bih morala izdvojiti, to bi bila činjenica da moja beba od svega jedan kilogram ima tako težak početak života. Teško su mi padale infuzije koje su joj bile priključene u vene na glavi. Teško su mi padali crveni alarmi koji su se oglašavali na monitorima kada bi gubila vazduh ili kada bi srce skoro stalo s radom, teško mi je palo to što sam usljed ogromnog stresa izgubila mlijeko, teško mi je padala razdvojenost… Ta neizvjesnost da ćete dobiti poziv da dođete po bebu ili da te bebe više nema je nešto strašno i teško. To mogu da znaju samo mame koje su kroz to prošle – rekla je ona.

(buka.com, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Jelena Jugović Tuncel na šaljiv način pokazala kako izgleda život sa svekrvom

Naredna priča

Fashion jesen: Erna Saljević kao inspiracija

Najnovije iz RODITELJI

-->