Nakon što smo u prehranu dojenčeta već uspješno uveli meso, možemo ga pokušati povremeno zamijeniti masnom morskom ribom
Je li riba redovno na vašem porodičnom meniju? Ili je izbjegavate od kako imate malo dijete?
Stručnjaci i nutricionisti savjetuju da pod hitno promijenite svoj stav i što češće i što više djeci i cijeloj porodici umjesto mesnog ponudite riblji obrok.
Važan izvor bjelančevina
Ribu, kao i meso, svrstavamo u bjelančevinske namirnice. Ona je, dakle, važan izvor bjelančevina visoke biološke vrijednosti, a ujedno je i lako probavljiva. Riba je također dobar izvor vitamina B3, B6, B12, riboflavina, folata te minerala poput joda, selena, kalija i željeza.
Posljednjih je godina, osim zbog svojih lako probavljivih bjelančevina, riba važna i zbog sadržaja “dobrih” masti. Riblja masnoća sadrži dugolančane višestruko nezasićene ω-3 masne kiseline, većinom eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozheksaensku kiselinu (DHA). Sadržaj masnoća u ribi ovisi o vrsti ribe, sezoni i temperaturi vode u kojoj je riba živjela. Obzirom na spomenute fraktore, udio masti u ribi oscilira od pola do petnaest posto.
Već od šestog mjeseca
Riblje meso ima povoljan omjer hranjivih sastojaka i treba ga ponuditi dojenčadi nakon navršenog šestog mjeseca.
Nakon što smo u prehranu dojenčeta već uspješno uveli meso, možemo ga pokušati povremeno zamijeniti masnom morskom ribom (preporučujemo zamjenu jedanput sedmično). Time ćemo obogatiti jelovnik dojenčeta i istodobno mu omogućiti unos važnih hranjivih tvari. Spomenute ω-3 masne kiseline (EPA i DHA) imaju, naime, važnu ulogu kod dojenčadi u razvoju oštrine vida, rastu i psihomotoričkom razvoju. Osim toga, u morskoj ribi nalaze se i vitamini A i D, koji su topljivi u mastima. Riba je također jedan od najbogatijih izvora joda u prehrani.
Kod konzumacije ribe tradicionalno smo zabrinuti zbog teških metala, ali to se ne može usporediti sa svim pozitivnim učincima koji riba ima na razvoj dojenčeta. Osim toga, tu brigu možemo prilično umanjiti pravim odabirom ribe. Veće i starije ribe, naime, akumuliraju veće količine teških metala.
Šta izabrati i kako spremiti?
Iz tog razloga za dojenčad se preporučuju mlade i male ribice koje se nalaze na početku prehrambenog lanca. Birajmo, dakle, ribe poput skuše, sleđa, sardele i lososa, a zbog teških metala ne preporučuju se tuna i morski pas te ribe ulovljene u Baltičkome moru.
Priprema ribe može biti vrlo jednostavna i brza. Naime, ribi je za razliku od mesa potrebna kraća termička obrada. Važno je samo pripaziti da odaberemo postupke koji ne škode zdravlju, npr. pirjanje i pečenje, a ne prženje. Malo više posla mogu nam prirediti sitne kosti, koje pri pripremi jela za dojenčad i malu djecu treba u cijelosti odstraniti (najučinkovitija je metoda odstranjivanja koščica drobljenje kuhanog ribljeg mesa među prstima).
Evo i tri recepta koja su primjerena za bebe koje se tek upoznaju sa krutom hranom, a i ona malo veća bit će oduševljena.
Tjestenina s lososom
- 30 g fileta lososa
- 1 srednje veliki oguljeni paradajz
- 60 g kuhane sitne tjestenine bez jaja
- 10 g ulja uljane repice
Priprema:
Lososov file položite na uljem namašćenu aluminijsku foliju i obložite ga oguljenim i narezanim paradajzom. Sve zajedno umotajte u aluminijsku foliju i na limu pecite 20 minuta na temperaturi od 180 oC. U međuvremenu skuhajte tjesteninu.
S pečenog lososa najprije odstranite paradajz, zatim ga nadrobite i pritom odstranite sve koščice. Nadrobljeni losos izgnječite zajedno s paradajzom i sokom koji je ostao od pečenja te dodajte kuhanu tjesteninu. Na kraju umiješajte kašikicu ulja uljane repice i poslužite.
Haringa s kromirom i špinatom
- 30 g fileta haringe
- 1 manji krompir
- 70 g špinata
- 10 g ulja uljane repice
Priprema:
Riblji file ispecite u tavi. Odvojeno skuhajte krompir i špinat. Kuhani krompir izgnječite i dodajte mu male komadiće ribljeg mesa, kojemu ste odstranili sve koščice. U krompir s ribom umiješajte ulje uljane repice. Kuhani špinat sitno nasjeckajte i poslužite ga uz ribu i krompir.
Losos s pireom od cvjetače
- 30 g lososa
- 80 g cvjetače
- 50 g kuhane riže
- 10 g ulja uljane repice
Priprema:
Lososov file ispecite u tavi. Cvjetaču skuhajte i izgnječite s malo vode u kojoj se kuhala tako da dobijete kašastu masu. Cvjetači dodajte male komadiće pečenog lososa i žlicu ulja uljane repice te sve zajedno izmiješajte. Riblju kašicu ponudite s kuhanom rižom.
Pozitivan učinak na razvoj
Stručnjaci navode kako djeca koja jedu ribu barem jednom sedmično spavaju bolje i na testu inteligencije dobijaju u prosjeku četiri boda više nego ona koja ne jedu ribu ili je samo ponekad jedu.
U istraživanju Univerziteta u kojem je učestvovalo 541 dijete zaključeno je da su djeca koja jedu ribu jednom sedmično na testu inteligencije postigla 4,8 boda više od one koja su rekla da rijetko ili nikad ne konzumiraju ribu. Oni čiji obroci ponekad uključuju ribu postigli su 3,3 boda više.
Pored toga, povećana konzumacija ribe bila je povezana s manjim poremećajima sna.
S druge strane, britanski zdravstveni sistem NHS preporučuje zdravu i uravnoteženu prehranu koja uključuje najmanje dvije porcije ribe sedmično, od čega bi jedna trebala biti masna riba poput lososa, skuše ili sardina.
Dr. Caroline Taylor sa Sveučilišta u Bristolu ističe kako roditelji često dobivaju proturječne savjete o prehrani djece, što može izazvati zbunjenost:
– Naše ranije studije pokazale su da konzumacija ribe tijekom trudnoće ima pozitivan utjecaj na razvoj djeteta. Slični rezultati zabilježeni su i u zemljama gdje je unos ribe veći nego što je to slučaj u Velikoj Britaniji. Stoga vjerujemo da poticanje konzumacije ribe može imati pozitivan učinak na razvoj djece. Naši dokazi jasno povezuju konzumaciju ribe kod djece s boljim razvojem ponašanja te snažno preporučujemo roditeljima da slijede smjernice NHS-a te djeci osiguraju najmanje dvije porcije ribe tjedno – naglasila je dr. Taylor.
U slast!