fbpx

Ivona Aleksić za Kidsinfo: Radujemo se četvrtoj kćerki

U dom porodice Aleksić u januaru naredne godine stiže pojačanje. Naime, mama Ivona, koju oni koji je prate na Instagramu znaju po profilu @frau.aleksic, sa suprugom Milutinom očekuje četvrto dijete. Porodičnu svakodnevicu, koja je sada ispunjena avanturama njihovih kćerki Mile, Jane i Ive, upotpunit će još jedna djevojčica.

S Ivonom smo razgovarali o trudničkim danima, ali i o odgoju kćerki.

Kidsinfo: Možete li se prisjetiti kako ste se osjećali u momentu kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Ivona: U trenutku kada sam radila test odmah su se pojavile dvije crtice i, iako sam očekivala, u sebi sam pomislila: „Bože, pa imaću četvoro djece“. Drhtale su mi ruke od uzbuđenja i šoka.

Kidsinfo: Trudnoću često definišu kao drugo stanje. U čemu je Vas najviše mijenjala svaki prethodni put, pa tako i ovaj? 

Ivona: Sve trudnoće su mi iste, baš nikakve razlike nema. Vidjećemo kako ću četvrtu da iznesem, nadam se kao i prethodne. Osim što me pred kraj svaka trudnoća fizički usporila i ograničila, nisam osjetila neke drastične promjene. Imala sam zaista lagane trudnoće, pa se nadam da će i ova biti takva. Za sada jeste.

U trenutku kada sam dobila prvo dijete, nestala je ona djevojačka bezbrižnost. Svaka majka sigurno zna taj osjećaj. Postajemo zreliji, odgovorniji i sposobniji

Kidsinfo: Koliko ste zbog trudnoće promijenili svoje životne navike?

Ivona: Mi se generalno trudimo živjeti zdravo, pa su nam životne navike ostale nepromijenjene. Naravno da nekada odstupimo. Jedino sam, kada je ishrana u pitanju, izbacila neke namirnice za koje mi je doktorica savjetovala da ne jedem.

Kidsinfo: Koje su, po Vašem mišljenju, najljepše, a koje one manje lijepe strane drugog stanja?

Ivona: Divno je osjetiti u sebi razvoj novog života, osjetiti svakodnevno sve te slatke pokrete, pratiti sve promjene na tijelu… to mi je zaista fascinantno. Pojedine žene moraju mirovati zbog određenih problema i recimo da je to loša strana drugog stanja. Meni teško padne kad ne mogu učestvovati sa djecom u pojedinim fizičkim aktivnostima kao što su skijanje, vožnja bicikla i slično. 

Kidsinfo: Kako provodite trudničke dane?

Ivona: Za početak četvrte trudnoće vezujem neke jako stresne trenutke prouzrokovane lošim vijestima. Trebalo mi je vremena da prihvatim neke stvari i u tom procesu mi je pola trudnoće i prošlo, a da nisam ni osjetila. Nakon toga smo bili na odmoru i trudila sam se da maksimalno uživam. No, sada smo se već vratili kući i našoj svakodnevici.

Kidsinfo: Kako su Iva, Mila i Jana prihvatile vijest o proširenju porodice?

Ivona: One su se oduševile. Ovaj put mi je bilo najdraže djeci saopštiti za trudnoću jer su „velike“ i bolje razumiju sve, pa je samim tim i reakcija posebna.

Kidsinfo: Kolika je i kakva bi trebala da bude, gledano iz Vašeg iskustva, uloga partnera tokom trudnoće, porođaja, a zatim i kao oca?

Ivona: Ne mogu reći kakva bi trebala biti uloga partnera jer nismo svi isti i ne želimo isto. Reći ću šta je ono što mene čini srećnom. Postoje žene koje bolje funkcionišu bez prisustva partnera, pa čak i na porođaju i to je sasvim OK. Ja sam onaj tip žene koja voli prisustvo muža u svakom trenutku i ne znam kako bih bez njega funkcionisala. Volim kada smo na okupu i kada zajedno učestvujemo u svakodnevnim aktivnostima.

Kidsinfo: Jeste li uvijek „sanjali“ da imate veliku porodicu?

Ivona: Oduvijek sam maštala o velikoj porodici i mnogo sam zahvalna Bogu što je i imam. Na kraju svakog dana, posebno nakon onog teškog, porodica je ono što me najviše ispunjava i raduje.

Kidsinfo: Koliko Vas je dolazak svakog novog djeteta mijenjao i u čemu najviše?

Ivona: U trenutku kada sam dobila prvo dijete, nestala je ona djevojačka bezbrižnost. Svaka majka sigurno zna taj osjećaj. Postajemo zreliji, odgovorniji i sposobniji.

Ja sam onaj tip žene koja voli prisustvo muža u svakom trenutku i ne znam kako bih bez njega funkcionisala. Volim kada smo na okupu i kada zajedno učestvujemo u svakodnevnim aktivnostima

Kidsinfo: Kakav odnos nastojite graditi sa svojim kćerkama?

Ivona: Želim biti majka koja će svojoj djeci biti najbolji prijatelj. Osoba kojoj će prvo potrčati da saopšte lijepu vijest ili neki problem. I već sada im govorim: „Sve što vas muči, a i raduje, kažite mami. Niko se ne može radovati, niti se potruditi da riješi problem kao mama“.

Kidsinfo: Čime Vas Mila, Jana i Iva u svom odrastanju najviše oduševljavaju?

Ivona: Ponosna sam što su skromne i prostodušne djevojčice. Jako su zrele i razumne. Oduševljava me njihov odnos. Iako su totalno različite, u svakom smislu, jako se dobro slažu.

Kidsinfo: Šta za Vas predstavlja uloga majke? Ivona: Ja se vodim onom izrekom: „Otac je glava, majka je vrat“. Koliko god djeca bila vezana za oca, kada se razbole ipak zovu majku da ih mazi i njeguje. Majka je sve.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Porodila se Berguzar Korel

Naredna priča

Kids fashion days i posebne ponude u Importanne centru

Najnovije iz TRUDNOĆA

-->